chichinicolae.jpgPrimăriile din judeţul Tulcea sunt obligate să-şi amâne şedinţele de aprobare a bugetelor pe acest an, după ce vineri în timpul şedinţei în plen a Consiliului Judeţean (CJ), consilierii judeţeni nu au căzut de acord cu privire la repartizarea unor sume, reprezentanţii opoziţiei susţinând că alocarea acestora nu este corectă.

Vicepreşedintele CJ, Nicolae Chichi, a declarat că, înainte de şedinţa Consiliului, în timpul reuniunilor pe comisiile CJ sesizate pe fond, s-a discutat cu reprezentanţii fiecărui partid, căzându-se de acord cu privire la modul de repartizare pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor reprezentând 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, a sumelor reprezentând 20% din cota de 18,5% din sumele defalcate din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din TVA pentru drumuri comunale şi judeţene pe acest an.

‘Am avut discuţii atât cu reprezentanţii PSD, cât şi cu cei ai PNL cu privire la proiectul de buget, iar comentariile făcute în timpul şedinţei nu mi se par îndreptăţite, cu atât mai mult cu cât în comisiile sesizate pe fond proiectul a fost votat. Avem primării care au primit sume foarte mari în mandatele trecute şi acum încercăm şi vom încerca în continuare să echilibrăm aceste sume’, a afirmat la finele şedinţei vicepreşedintele CJ, Nicolae Chichi, vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PDL.

În replică, consilierul judeţean PNL, Aurora Oprea, a criticat ‘tratamentul discriminatoriu’, în opinia sa, aplicat primăriilor conduse de reprezentanţi ai USL.
‘Starea noastră de nemulţumire este justificată şi este ceva mai veche. Pe parcursul acestui an, primăriile liberale au fost văduvite de un buget corespunzător mărimii comunelor, implicit nevoilor cetăţenilor. În timpul şedinţelor CJ am mai ridicat această problemă, iar ultima oară am făcut-o la finele anului trecut şi ni s-a promis că se va revizui situaţia începând din acest an’, a declarat consilierul judeţean PNL, Aurora Oprea.

Unii primari tulceni s-au declarat de asemenea nemulţumiţi din cauza sumelor pe care ar fi urmat să le primească în baza propunerii de proiect, primarul oraşului Babadag, Ioan Dardac, reprezentant al PSD, susţinând că a solicitat 750.000 de lei, dar nu urmează să primească decât 450.000 de lei. ‘Eu nu am fost la şedinţa CJ, pentru că am preferat să verific lucrările de deszăpezire şi cred că în maximum două ore oraşul va fi curăţat. Cât priveşte propunerea de proiect de buget, speranţa mea este ca în săptămâna care urmează lucrurile să fie puse la punct, iar sumele să fie repartizate în baza unor proceduri echitabile, a unor criterii corecte’, a declarat primarul oraşului Babadag, Ioan Dardac.

Conform procedurilor legale, proiectul de buget urmează să fie supus din nou dezbaterii consilierilor judeţeni săptămâna viitoare. Încă de la finele anului trecut, preşedintele CJ, Victor Tarhon, a anunţat că bugetul pe 2012 va fi unul dintre cele mai mici din ultimii ani. AGERPRES