Conducerea Consiliului Judetean Covasna cere comisarilor europeni de la Bruxelles sa sustina proiectul de reorganizare a regiunilor de dezvoltare din tara noastra.
Presedintele Consiliului judetean Covasna, Demeter Janos, care a participat la sesiunea de toamna a Comitetului regiunilor europene care a avut loc recent la Bruxelles, a declarat ca a stabilit pentru data de 11 decembrie o intalnire cu comisarul european pe probleme regionale Denuta Hutner pentru a-i prezenta acesteia o serie de documente ce vizeaza o noua impartire a regiunilor de dezvoltare din Romania.

Demeter Janos a precizat ca va aduce la cunostinta comisarului european atat pozitia Uniunii Consiliilor Judetene din tara noastra, care sustine modificarea structurii celor opt regiuni de dezvoltare, cat si intentia autoritatilor din judetele Covasna, Harghita si Mures de a forma o regiune de sine-statatoare.

Conducerea Consiliului Judetean Covasna a declarat in repetate randuri ca actuala impartire regionala din tara noastra nu corespunde cerintelor reale de dezvoltare, pentru ca regiunile nu au fost concepute pe baza liberei asocieri a autoritatilor publice locale, ci impuse de la centru. Demeter Janos considera necesar ca cele opt regiuni de dezvoltare regionala din Romania sa fie inlocuite cu alte 15-16 mai mici.

In opinia autoritatilor covasnene, modelul de reusita il reprezinta Regiunea de dezvoltare „Tinutul Secuiesc”, compusa din judetele Covasna, Harghita si Mures, care au traditii istorice si interese comune de dezvoltare. Acestea fac parte, in prezent, din Regiunea de dezvoltare 7 Centru, impreuna cu Sibiu, Alba si Brasov, judete mari a caror proximitate este considerata paguboasa pentru judetele mici, ramase in umbra.

Presedintele Consiliului Judetean Covasna a precizat ca exista acordul unanim al judetelor din tara, care impartasesc ideea ca, in formula actuala, regiunile de dezvoltare nu vor fi capabile sa asimileze corespunzator fondurile structurale care vor veni in Romania dupa aderare. Componenta celor opt regiuni de dezvoltare regionala din tara noastra si sediul acestora au fost stabilite prin hotarare de Guvern in anul 1998 si au functia de a aloca fondurile europene pentru dezvoltare regionala, de a interpreta si cerceta statistici regionale.