Avocatul Poporului, Renate Weber, a atras atenţia asupra unei lipse „acute” de personal specializat în asistenţă socială în Primării şi în unităţile de învăţământ, astfel încât să se prevină cazurile copiilor abuzaţi, al căror număr este în creştere.
„Avem rapoarte din 2020 şi 2021 în care am analizat felul în care unităţile administrativ-teritoriale, deci primăriile, nu au resursele umane pentru a se ocupa de astfel de cazuri. Credeţi-mă, este o lipsă acută de personal mai ales când este vorba de copii, de persoane în vârstă care au nevoie de asistenţă, de persoane cu dizabilităţi. De fapt, la Primărie, se ocupă cel care, nu ştiu, măsoară tarlaua. Deci, oameni care nu au pregătirea necesară. Este foarte important măcar să existe o minimă instruire. Noi am recomandat, în mai multe rânduri, să crească numărul celor care fac studii de specialitate de asistenţă socială. Ar avea unde să fie angajaţi, dar este foarte adevărat că trebuie să fie şi plătiţi corespunzător”, a afirmat Weber, la şedinţa Comisiei senatoriale de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidenţial aflate în subordinea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.
Ea a precizat că lipsa de personal specializat nu este neapărat o chestiune de legislaţie, cât o chestiune de resurse umane. „Lipsesc asistenţii sociali. Lipsesc psihologii pediatri. Nu pot face faţă numărului de copii care au nevoie de o consiliere de specialitate, nu neapărat copii instituţionalizaţi”, a explicat Avocatul Poporului.
Renate Weber a menţionat că a insistat ca în Primării cei care se ocupă de asistenţa socială să aibă o minimă instruire, pentru a se evita intervenţia târzie.
„Am insistat peste tot că este necesară o minimă instruire, ca să ştie la ce să se uite, cum să ia un caz din pripă şi nu se ajungă într-o situaţie când este deja prea tărziu. Am dat către UAT-uri zeci de recomandări şi, de fiecare dată, ei şi-au însuşit acele recomandări, dar trebuie să înţelegem – în limitele resurselor umane pe care le au. Pe copii nu ai cum să îi obligi să vină să spună prin ce trec pentru că unora le este ruşine, altora frică, iar alţii consideră că este normal. Lor le-ar trebui o apropiere de un asistent social, de un psiholog pediatru. La şcoală ar trebui să existe cabinete specializate, dar nu cu un psiholog pediatru la o mie de copii, pentru că nu poate să facă faţă. (…) Pentru resursele umane este necesară, pe de o parte, pregătirea, şi, pe de alta, fondurile. Nu legislaţia este problema. Am descoperit în multe locuri că sunt posturi, dar nu sunt ocupate pentru că nu există suficiente persoane specializate. E o chestiune de guvernare, politici publice în acest sens. Legislaţia poate să ajute, dar nu este suficient”, a adăugat Weber. AGERPRES