nechifor_catalin2.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a criticat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, lipsa de reacţie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) şi a E.ON, după problemele cauzate de vreme pe perioada codului portocaliu de la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit preşedintelui CJ Suceava, CJSU nici nu a fost convocat, aşa cum situaţia o impunea, pentru coordonarea eficientă a activităţilor din teren. Nechifor, care este vicepreşedinte al acestui comitet, a spus că el nu putea să o facă şi că prefectul, în calitate de preşedinte, ar trebuit să dispună convocarea.

”O dezamăgire a fost relaţia cu EON, pentru că, la un moment dat, luni dimineaţa, nici nu aveam informaţiile momentului referitoare la câte localităţi sunt afectate de căderile de tensiuni. Drept urmare, luni după amiază m-am prezentat la domnul Victor Ponta, la domnul ministru Gabriel Oprea, cerând sprijin guvernamental, pentru că, în acel moment, E.ON avea un număr limitat de echipe pentru intervenţii. La 42 de localităţi nu puteau face faţă cele 14 echipe ale E.ON din Suceava. Am simţit după acel moment că lucrurile încep să se îmbunătăţească. Spre exemplu, ieri (n.r.-marţi) am avut 24 de echipe din partea E.ON şi asta pentru că am cerut premierului, şi acesta s-a adresat în acest sens, suplimentarea cu echipe din judeţele învecinate care nu aveau cod portocaliu, Botoşani, Iaşi sau Vaslui”, a arătat Nechifor.

În opinia lui Nechifor, situaţia creată duminică, atunci când judeţul a fost sub cod portocaliu, dar şi zilele următoare, a fost cea mai gravă şi cel mai greu de administrat din perspectiva situaţiilor de urgenţă de când este el în administraţie, din anul 2000.

Pe de altă parte, Nechifor a apreciat modul în care au acţionat lucrătorii din structurile MAI şi de la Seviciul Judeţean de Ambulanţă. El a spus că aşteaptă lista nominală a persoanelor care au acţionat în aceste zile, pentru a le oferi diplome şi albume cu Bucovina. Totodată, el a spus că mizează pe generozitatea sponsorilor pentru a acorda şi unele premii în bani.

Din cauza vântului şi a ninsorilor căzute duminică, peste 40 de localităţi sucevene au rămas fără energie electrică, şase unităţi de învăţământ au fost închise temporar, mai multe trenuri au rămas pe traseu din cauza arborilor căzuţi pe calea ferată. AGERPRES