Guvernul Romaniei ar trebui sa ia o decizie rapida privind imbunatatirea sistemului de management al fondurilor structurale si soarta agentiilor de dezvoltare regionale, a declarat, la Oradea, directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala de Nord-Vest (ADR NV), Claudiu Cosier.
Participantii la ultima sedinta ordinara a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR) a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest au tras un nou semnal de atentionare asupra pericolului de gestionare „destul de centralizata si dirijata” a fondurilor europene, dupa scaderea rolului acordat agentiilor de dezvoltare.
„Exista temeri ca se va renunta la structurile regionale si ca fondurile structurale se vor gestiona la un nivel foarte centralizat, care este de nedorit”, a spus presedintele ADR NV, Marinel Kovacs. Potrivit lui Cosier, incertitudinea si indecizia a creat, inca de la inceputul anului, o situatie confuza in sistemul agentiilor si o mare intarziere in accesarea fondurilor europene si, din aceste cauze, s-au pierdut, pe parcursul anului 2005, sume importante din programul PHARE 2003.
„Nu conteaza cum e pana la urma, dar pentru binele general sa se ia o decizie rapida, imediata, ca toata lumea sa mearga inainte. Acum, la ora asta, la un an inainte de integrare trebuia sa discutam prioritatile si proiectele pentru anul ce vine. Or, noi, inca mai discutam chestiuni de mecanisme institutionale”, a precizat directorul general al ADR NV. La randul sau, Marinel Kovacs a spus ca se simte si nevoia unui dialog intre consiliile de dezvoltare ale regiunilor, dar si intre reprezentantii autoritatilor locale si reprezentantii Ministerului Integrarii Europene si ai Guvernului pe tema gestionarii fondurilor structurale europene.
„Noi ne gandim in ce masura ar putea sa creasca implicarea autoritatilor locale in acest proces de implementare si de utilizare a fondurilor structurale, stiind ca in cazul altor tari membre, pe sistem descentralizat, se obtin rezultate mai bune, nu numai in cheltuire, ci si ca impact”, a subliniat Claudiu Cosier.
Actuala conducere a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR) a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest si-a definit prioritatile pe doua mari componente. Cresterea capacitatii administrative si a celei financiare in contextul pregatirii regiunii pentru aderarea la Uniunea Europeana raman prioritatile regionale. S-a mai decis continuarea actiunilor necesare consacrarii regiunii si brand-ului „Transilvania de Nord” ca destinatie prioritara pentru investitii si turism.