Regionalizarea trebuie să implice desfiinţarea judeţelor, susţine europarlamentarul Monica Macovei

Regionalizarea trebuie să se facă odată cu desfiinţarea judeţelor, pe principiul regiunea se ocupă de dezvoltare şi primăriile de cetăţean, a declarat, duminică, la Târgovişte, europarlamentarul Monica Macovei.

”Noi avem şi în program (moţiunea ‘Reformiştii’ – n.r.) o secţiune privind regionalizarea, pe principiul regiunea se ocupă de dezvoltare şi primăriile de cetăţean. Deci noi aşa vedem administraţie locală, sigur că se pot uni nişte comune, nu asta este elementul principal, dispariţia judeţelor şi făcut regiuni, care se ocupă, repet, de dezvoltare. Tot ce înseamnă serviciu pentru cetăţean, de orice natură, medicală, administrativă, fiscală, să fie la nivelul primăriilor”, a precizat Macovei.

Europarlamentarul PDL a vorbit şi despre modul de stabilire a regiunilor. ”Cum se stabilesc regiunile vedem făcut un calcul întâi, nu aşa desemnăm în funcţie de baroni, de interese, de prieteni. Trebuie făcut un calcul, care este zona cel mai bine să fie într-o regiune, pe anumite criterii obiective. De pildă, o regiune trebuie să aibă una sau două universităţi, după aceea câte spitale vrei într-o regiune, unde ai spitalele, distanţele pe care oamenii trebuie să le parcurgă sau lucruri care sunt comune pentru zona respectivă. Pe aceste criterii trebuie stabilite regiunile şi apoi le desenezi trecând dincolo de orgolii de preşedinte de consiliul judeţean sau de primar”, a afirmat Monica Macovei.

Europarlamentarul s-a declarat ferm împotriva păstrării mai multor organisme administrative. ”A pune peste ce avem acum, primării, consilii judeţene, prefecturi, a pune şi regiuni cu aparat întreg este o nebunie, este un lucru extrem de idiot, care arată că de fapt nu vor decât să întărească reţele de crimă organizată şi corupţie din politică (…). Noi vrem debirocratizarea ţării”, a mai spus Macovei. AGERPRES