Un interviu cu Liviu Radu, ministru secretar de stat responsabil cu reforma administratiei publice in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
– Cum apreciati anul 2006 din perspectiva reformei administratiei publice?

– Reformarea administratiei publice este si va fi o prioritate a actualei guvernari. Anul acesta am inregistrat succese notabile printre care adoptarea pachetului de legi privitoare la administratia publica si finalizarea unor proiecte extrem de importante in privinta simplificarii, modernizarii si descentralizarii administrative. Consolidarea autonomiei locale, administrative şi financiare, perfecţionarea cadrului general legislativ, armonizarea cu reglementările europene reprezinta conditii sine-qua-non pentru eficienţa actului administrativ. De aceea, in cursul acestui an, impreuna cu colegii mei de la UCRAP (Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice) ne-am preocupat in mod deosebit de aceste aspecte.

– Pentru ca sfarsitul de an este si un moment al evaluarilor, v-as ruga sa trageti o linie simbolica si sa-mi spuneti care sunt realizarile din acest an ale Unitatii Centrale pentru Reforma Administratiei Publice.

– As dori sa mentionez doar cateva din realizarile cu impact major asupra cetatenilor. Pentru simplificarea administratiei publice am realizat strategia de implementare a practicii ghiseului unic, un ghid metodologic de simplificare a procedurilor administrative si o propunere de simplificare a procedurilor de inmatriculare a vehiculelor. Colegii mei care lucreaza pentru modernizarea administratiei publice au continuat cu succes derularea si implementarea CAF (cadrul comun e autoevaluare al modului de functionare al institutiilor publice) in cadrul a 23 de institutii publice. Nu in ultimul rand, as dori sa mentionez un proiect important inceput de colegii mei care lucreaza pe descentralizarea administratiei publice si anume cel legat de administratorul public. Concluzionand, realizarile echipei UCRAP in decursul acestui an au fost numeroase, eu am enumerat doar cateva dintre acestea.

– Cum credeti ca va evolua procesul de reforma a administratiei publice odata cu integrarea efectiva a Romaniei in Uniunea Europeana?

– Reforma administratiei publice romanesti va continua in mod firesc si dupa data de 1 ianuarie 2007. Scopul nostru este cel de a crea o administratie publica eficienta, moderna si accesibila tuturor cetatenilor acestei tari. Sunt convins ca toate guvernele care se vor succeda vor avea ca prioritate maxima continuarea procesului de reforma a administratiei publice dintr-un motiv foarte simplu: existenta unei administratii eficiente reprezinta unul din cele mai importante criterii care definesc gradul de modernitate al unei tari.