Referendumul de schimbare a statutului orasului Voluntari, supus atentiei MAI

delcea valentin.jpgOportunitatea organizarii unui referendum pe tema transformarii orasului Voluntari in al 7- lea sector al Capitalei va fi analizata si de Ministerul Administratiei si Internelor, care-si va exprima un punct de vedere, a declarat, luni, prefectul judetului Ilfov, Valentin Delcea.

In acest sens, prefectul Delcea a transmis o adresa MAI, considerand ca obiectul referendumului presupune o modificare a limitelor teritoriale ale judetului, dar si ale Capitalei, ”caz in care s-ar impune organizarea mai multor referendumuri la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale ale caror limite se modifica: judet si municipiu”.

Consiliului Local Voluntari a aprobat, in sedinta din 5 octombrie, organizarea unui referendum pe 22 noiembrie (concomitent cu alegerile prezidentiale – n.r.) in vederea consultarii cetatenilor in legatura cu modificarea delimitarii teritoriale a orasului si transformarea acestuia in sectorul 7 al Capitalei.

Alaturarea localitatii Voluntari celorlalte sase sectoare ale Capitalei ar duce, in opinia edilului sef al localitatii, Florentin Costel Pandele, la o dezvoltare a acesteia in mod unitar. ”Amplasamentul orasului Voluntari ofera acces la oportunitatile urbane ale Capitalei. In prezent, orasul constituie destinatia prioritara a unor zone rezidentiale inclusiv de lux, dar si pentru multe sedii de firme. (…) Totodata, Voluntari este cea mai mare localitate a judetului Ilfov, fiind un caz particular din punct de vedere al populatiei: sunt inregistrati 31.000 de cetateni, dar, in realitate, in Voluntari, locuiesc peste 80.000. (…) Avantajele de a fi cel de-al 7-lea sector al Capitalei nu sunt deloc putine: dezvoltarea infrastructurii, promovarea unor proiecte comune de dezvoltare integrata, atragerea de investitii si fonduri structurale, diminuarea disproportiilor legate de transportul in comun”, sunt cateva dintre argumentele sale pentru demersul pe care il face.

Ideea unei zone metropolitane a fost mult dezbatuta, in ultimul timp, atat de edilii Capitalei, cat si de unii oameni politici. Primul proiect al zonei metropolitane s-a nascut in 1998, dar a fost trecut pe un plan secund, a reaparut in 2002, a starnit controverse in 2005. A treia varianta a proiectului de lege privind Zona Metropolitana se rezuma, in prima faza, la Bucuresti si Judetul Ilfov. AGERPRES