Reduceri de fonduri în domeniul culturii pentru modernizarea infrastructurii rutiere din Maramureş

Administraţia judeţului Maramureş a decis să reducă o mare parte din bugetul anual alocat instituţiilor culturale pentru a orienta fondurile spre executarea unor lucrări de infrastructură aflate în curs de execuţie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, a declarat marţi că, în acest an, administraţia derulează proiecte comunitare în valoare de 600 de milioane de euro, unele aflate în diferite faze de execuţie, altele având ca punct terminus sfârşitul anului 2012. Pentru a asigura continuarea acestor finanţări, CJ Maramureş a decis ca în acest an să diminueze din bugetul alocat unor instituţii culturale, îndeosebi pe parte de programe şi proiecte cofinanţate.

“Deocamdată n-am stabilit sumele ce urmează a fi redirecţionate, însă am stabilit că instituţiile subordonate – Muzeul Judeţean, Muzeul de Mineralogie şi Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania – să funcţioneze anul acesta cu un buget de austeritate. Ne vom concentra pe investiţiile în domeniul infrastructurii, pe o mare parte din proiectele aflate în curs de execuţie cât şi pe conectarea judeţului la Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Pentru instituţiile culturale va fi un buget de criză, însă acum vor avea prioritate doar proiectele majore de punere la punct a infrastructurii rutiere, aeroportuare şi altor căi de comunicaţie din interiorul judeţului. Timpul e foarte preţios şi nu putem să risipim banii pe alte domenii fie ele şi de interes cultural care se mai pot şi autofinanţa”, a spus Mircea Man.

Preşedintele CJ Maramureş a spus că investiţiile în domeniul infrastructurii rutiere sunt vitale deoarece urmează să lege judeţul la principalele drumuri naţionale şi europene cu judeţele limitrofe – Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu Mare şi Cluj. AGERPRES