Aproximativ 50 de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi specialiştilor din mai multe judeţe ale Regiunii de Nord Est s-au întâlnit la Iaşi pentru a discuta despre reducerea poluării cu nutrienţi. Întâlnirea a fost organizată de ministerul Apelor şi Pădurilor pentru ca autorităţile locale să poată accesa finanţări nerambursabile disponibile în cadrul primului apel al Programului Competitiv de Finanţare „Investiţii la nivelul Comunităţilor Locale pentru Reducerea Poluării cu Nutrienţi„, apel estimat să fie lansat în cursul lunii aprilie 2017.

Spre deosebire de alte proiecte, acest proiect vine nu doar cu finanţarea, ci şi cu asistenţa tehnică pentru a uşura activitatea primarilor. Prin asistenţă tehnică nu se scrie proiectul. Acesta se scrie în continuare de primar sau aparatul din cadrul primăriei. Se încearcă să se păstreze o legătură cât mai apropiată faţă de aplicant, astfel încât acesta să fie ghidat din timp pentru a înlătura situaţiile în care proiectul lui nu e eligibil„, a declarat Ciprian Bodea, expert în cadrul proiectului.

El a explicat că proiectul are ca obiectiv reducerea poluării cu nutrienţi şi sprijinirea conformării autorităţilor publice locale cu prevederile Directivei Nitraţi. Cea mai importantă componentă a proiectului este reprezentată de finanţarea investiţiilor realizate de autorităţile publice locale pentru reducerea poluării cu nitraţi a apelor.

Începând cu anul 2017, vor fi lansate apeluri de proiecte pentru aceste investiţii, care vizează finanţări pentru: infrastructură de management al gunoiului de grajd – platforme comunale de depozitare, staţii de compostare şi peletizare, instalaţii de producere a biogazului; sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate menajere de mici dimensiuni; plantări de perdele de protecţie vegetală între terenurile agricole şi cursurile de apă. AGERPRES