Recunoastere europeana pentru orasul Craiova

Forumul anual CIVITAS 2010 pe teme de mobilitate urbana, a fost gazduit anul acesta de orasul Malmo, Suedia in perioada 27-29 septembrie. Evenimentul a reprezentat o platforma de dialog intre reprezentanti ai oraselor europene, politicieni, experti in domeniul mobilitatii urbane si alti participanti. De la lansarea sa in 2003 evenimentul a fost gazduit de diferite orase europene care fac parte din Reteaua CIVITAS Forum.

Reteaua CIVITAS Forum permite si sustine dialogul si schimbul de experienta intre orasele membre care s-au implicat in proiecte de transport urban prin initiativele CIVITAS I, CIVITAS II si CIVITAS PLUS.

Reteaua CIVITAS Forum este o comunitate activa care cuprinde in prezent 180 de orase din toate statele europene, orase care s-au angajat oficial sa sustina un transport urban nepoluant si durabil.
Ca in fiecare an secretariatul CIVITAS a lansat competitia CIVITAS Award 2010 adresata oraselor europene membre ale retelei CIVITAS Forum. Aceasta competitie pune in lumina succesele obtinute de orasele participante din activităţile cele mai remarcabile, ambiţioase şi inovatoare în domeniul mobilităţii urbane durabile.

În 2010 CIVITAS Award a suferit o serie de îmbunătăţiri in sensul recunoasterii politice a oraselor premiate si nominalizate si promovarii lor pe multiple canale media. Competitia CIVITAS Award a fost deschisa tuturor oraselor europene membre ale retelei CIVITAS Forum si s-a desfasurat pe trei sectiuni: inovare tehnologica, politici in domeniul transportului urban durabil si orasul anului 2010.
Craiova, prin Consiliul Local Municipal care este membru al retelei CIVITAS Forum si care coordoneaza proiectul european CIVITAS PLUS – MODERN, a participat in competitia CIVITAS Award 2010 la sectiunea inovatii tehnice cu una din realizarile din cadrul proiectului MODERN. Este vorba despre solutia tehnica si prototipul pentru un echipament complex prin care se reduce consumul de energie electrica la tramvaie cu cca 40%.


Caracterul inovativ al solutiei propuse a fost dovedit de tehnicile şi tehnologiile pe care echipa de cercetare din cadrul proiectului le-a aplicat in realizarea sistemului propus in cadrul competitiei CIVITAS Award: realizarea cu componente de ultima generatie, tehnici şi algoritmi de comandă moderni (logica fuzzy şi neuro-fuzzy).
Solutia acestui echipament de reducere a consumului energetic la tramvaie a fost dezvoltata de IPA Craiova – partener in proiectul MODERN si este in curs de brevetare la OSIM.


Sistemul se va aplica in Craiova pe 9 tramvaie (primele 3 tramvaie sunt deja in probe) pentru a demonstra utilitatea si necesitatea extinderii la restul tramvaielor din proprietatea regiei locale de transport.
Prin aceasta masura transportul public in Craiova este mai aproape de standardele europene in ceea ce priveste reducerea consumului energetic si grija fata de mediu.
Pentru aceste rezultate orasul Craiova a fost nominalizat in primele 10 orase din Europa din peste 80 de orase care au participat la competitie, a primit diploma de oras european inovativ in ceea ce priveste transportul urban si a fost recunoscut ca oras care are grija sa ofere cetatenilor sai un mediu curat si un grad mai mare de mobilitate in oras.