Record de vizitatori pentru Parcul Municipal din Roman

roman_parc_mare1.jpgLacul de agrement din Parcul Municipal Roman, modernizat şi redeschis în 2010, la iniţiativa primarului Laurenţiu Leoreanu, a adus un record pentru urbea muşatină, aproape 15.000 de vizitatori relaxându-se la o plimbare cu barca sau hidrobicileta pe lacul ce înconjoară cele trei insule tematice. În cele patru luni de la deschiderea din acest an s-au încasat venituri în cuantum de 50.000 de lei.

“Preţul de închiriere a unei bărci, respectiv a unei hidrobiciclete, este de zece lei pentru o jumătate de oră”, a afirmat Constantin Cudalb, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Roman.

Parcul Municipal Roman, zonă de agrement din secolul al XIX-lea, provine din fosta pădure Teiuş şi este, din punct de vedere al diversităţii speciilor dendrologice, unic în Europa. Din 1994, Parcul oraşului este declarat rezervaţie peisagistică ocrotită de lege.

Parcul Municipal reprezintă o oază de frumuseţe care atrage numeroși turiști. Pe lacul de agrement, prevăzut cu debarcader, se efectuează plimbări cu ambarcaţiuni pe timpul sezonului estival, elementele de atracție fiind cele trei insule: Insula “Brâncuşi” – cu elemente sculpturale specifice, ce amintesc de marele artist, Insula “Planeta Verde” – însufleţită de animale de talie mică şi păsări, creând un mini-ecosistem şi Insula “Cascada” – înnobilată cu o cascadă artificială şi un punct de relaxare şi observare a întregii zone.

În zona centrală a parcului se găseşte “Rotonda Personalităților”, ce cuprinde busturile a 10 personalități românești: Miron Costin, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale, Alexandru Vlahuţă, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Mihai Eminescu şi George Enescu, la intrarea în parc aflându-se și bustul agronomului Ion Ionescu de la Brad.

Turiştii pot opta şi pentru o vizită la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, care îşi are sediul din 2011 în Parcul Municipal. Muzeul a fost înfiinţat în anul 1962 şi a reprezentat rodul preocupărilor în domeniul cercetării şi valorificării expoziţionale, a materialelor colectate din zona de confluenţă a Moldovei cu Siretul, efectuate după 1960. Oferta acestuia cuprinde diverse servicii: expoziţii, programe educative, de informare, documentare.

Lacul de agrement rămâne deschis vizitatorilor până spre sfârşitul lunii octombrie, aceştia având la dispoziţie pentru divertisment 6 bărci şi 4 hidrobiciclete.