pop_raul.jpgEste sloganul sustinut de Raul Pop, Directorul General al companiei Recolamp, in interviul acordat Portalului National de Administratie Publica.
Acesta vorbeste despre importanta protejarii mediului inconjurator prin reciclarea deseurilor din surse de lumina.

– Domnule Director Raul Pop, reprezentati o organizatie non-profit care isi propune in primul rand sa protejeze mediul inconjurator. Care este principalul domeniu de activitate al companiei?

– Recolamp este singura asociatie colectiva non-profit autorizata de Ministerul Mediului sa preia de la producatorii romani responsabilitatea privind gestionarea deseurilor de surse de lumina – in vederea reciclarii lor in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei. Asadar, unicul nostru domeniu de activitate il reprezinta colectarea selectiva, tratarea si reciclarea becurilor economice si tuburilor fluorescente uzate. Astfel, in 2008 am investit peste 1,4 milioane Euro din Timbrul Verde administrat, in crearea infrastructurii de colectare, precum si in campanii de informare adresate populatiei Romaniei, aceste actiuni conducand la colectarea a 160 tone deseuri. Dupa prima jumatate a anului 2009, avem peste 2300 de puncte de colectare (lista completa este disponibila pe www.coltverde.ro), 101 companii membre Recolamp, 85 tone deseuri colectate si suntem intr-un continuu proces de expansiune infrastructura pentru a genera fluxuri de deseuri cat mai mari.

– Care este motivatia pe care incercati sa o insuflati tuturor celor care ar trebui sa recicleze deseurile din surse de iluminat in conditii de siguranta pentru mediu?

– Motivatia ar trebui sa o reprezinte in primul rand grija fata de mediului. Nu este insa de neglijat nici faptul ca exista si prevederi legale potrivit carora abandonul si negestionarea corespunzatoare a deseurilor este interzisa si pedepsita de lege. Ceee ce am incercat sa facem in acesti doi ani de cand existam, a fost sa informam corect, constant si transparent, sa nu facem educatie doar de dragul educatiei, ci sa dam solutii. Mesajul nostru este „Recicleaza! Acum ai cum!”, pentru ca eforturile de comunicare pe care le-am intreprins, au fost sustinute de activitatea de logistica prin crearea unei infrastructuri ce permite colectare selectiva a deseurilor de surse de lumina.

– Practic, cum putem recicla sursele de lumina si echipamentele electrice nefunctionale?

– Raspunsul la aceasta intrebare vine diferentiat pe categoria de public careia ne adresam.

Daca vorbim de o companie, un agent economic sau o institutie de stat sau privata, este suficient ca acestea sa solicite containerele de colectare selectiva a deseurilor de surse de lumina de la Recolamp, iar noi le vom pune la dispozitie in mod gratuit impreuna cu toata logistica din spate: TelVerde – 0800.888.666, pentru notificare umplere recipiente, precum si serviciul de preluare deseu.

Daca vorbim de persoanele fizice, acestea au la dispozitie „Colturile Verzi” – puncte de colectare moderne amplasate in zone cu trafic intens care preiau de la populatie deseurile de echipamente electrice si electronice, inclusiv surse de lumina. Reteaua se afla in plin proces de dezvoltare si speram ca in cel mai scurt timp sa va informam cu privire la cat mai multe astfel de locatii. In prezent, toti cei interesati pot gasi un „Colt Verde” in magazinele Bricostore, bauMax si OBI.

Exista si o a treia varianta de colectare selectiva a surselor de lumina uzate pe care o dezvoltam in prezent cu o serie de companii. Acestea au dorit sa ne sustina in promovarea mesajului de responsabilizare cu privire la gestionarea deseurilor si administrarea resurselor si sa puna la dispozitia propriilor angajati serviciul de preluare selectiva a echipamentelor electrice pe care nu le mai utilizeaza. Astfel, in Romania, in prezent, exista peste 20 de companii care gazduiesc propriul „Colt Verde”. Profit de ocazie pentru a-i felicita pentru efortul si implicarea de care dau dovada si sa vreau sa invit toate companiile interesate sa ne contacteze pentru dezvoltarea de proiecte similare.

– Care sunt principalele evenimente si campanii de informare pe care le-ati organizat de-a lungul timpului pentru a-I incuraja pe locuitorii Romaniei sa protejeze mediul inconjurator, si in acelasi timp, sa-si protejeze propria sanatate?

– Din punct de vedere al activitatilor de comunicare avem un portofoliu bogat si variat de actiuni/ campanii/ evenimente pe care le-am intitiat sau sustinut. Dintre ele mentionez doar cateva: Marea Debarasare, Caravana Umbrela Verde si Omuletii Verzi, prezenta Omuletii Verzi la festivaluri in 2009 – B’estFest, Garana, ArtMania, Peninsula, Festivalul de Arta Medievala Sighisoara, etc. (mai multe detalii pe
www.omuletiiverzi.ro), Ziua Verde 2008, sustinere Ziua Pamantului 2009, Olimpiadele Comunicarii 2009, precum si multe altele.

– De unde provin banii folositi in campanile de informare si in procesul de reciclare?

– Fondurile pe care asociatia le administreaza pentru a asigura finantarea intregului sistem de colectare, reciclare, precum si campaniile de informare, provin din Timbrul Verde redirectionat catre noi de companiile producatoare, membre Recolamp.

– Spuneti-ne cate tone de deseuri din surse de iluminat ati reciclat in anul 2008 si care credeti ca vor fi rezultatele pentru anul 2009?

– In 2008 am colectat peste 160 tone surse de lumina uzate. In primele sase luni ale 2009 aveam deja 85 tone si ne-am propus ca pana la sfarsitul anului sa adunam peste 180 tone deseuri.