Recesiunea se face simtita si in privatizarea SCUT Giurgiu

Consortiul MECHEL, cel care dorea sa cumpere societatea comerciala Uzina Termoelectrica (SCUT) Giurgiu si care avea negocieri avansate cu administratorul unic al firmei, respectiv Consiliul Judetean Giurgiu, privind achizitionarea centralei termoelectrice, s-a retras din aceasta actiune si astfel privatizarea SCUT a fost intrerupta.

“Partenerul pe care ne bazam in privatizarea SCUT, respectiv consortiul MECHEL, s-a retras din aceasta actiune, oarecum speriat, cred, de aceasta recesiune economica si trebuie sa gasim resurse pentru functionarea centralei in aceasta iarna”, a declarat primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu.

El a spus ca va cere sprijinul guvernului in aceasta situatie, precum si o audienta chiar la premier pentru ca SCUT Giurgiu sa primeasca ajutorul necesar pentru a functiona pe gaze in aceasta iarna. “Cred ca putem sa terminam iarna chiar fara carbune dar voi cere Guvernului o garantie pentru doua luni de zile pentru aprovizionarea cu gaze”, a mai spus Lucian Iliescu.

El spune ca aceste eforturi vor trebui sprijinite de populatia municipiului care va trebui sa isi achite datoriile de peste 10 milioane de lei catre SCUT si sa achite consumul de gaze in avans pentru ca societatea sa nu intre in faliment in aceasta iarna. Totodata si-a exprimat increderea ca negocierile pentru vanzarea SCUT Giurgiu vor putea fi reluate cat de curand si cu alti investitori.

Din adresa inaintata de consortiul MECHEL, reiese faptul ca acesta s-a retras din actiunea de cumparare din cauza unor neclaritati in caietul de sarcini. Avizul de functionare al SCUT este valabil pana la 31 decembrie 2008 si, pana atunci, MECHEL ar fi trebuit sa asigure indeplinirea obligatiilor de mediu in functionarea acestuia, situatia datoriilor prezentata de SCUT Giurgiu nu coincide cu cea cunoscuta de firma cumparatoare si presiunile permanente din partea comisiei de privatizare in cadrul negocierilor de a renunta la o parte din suprafetele terenurilor apartinand SCUT au condus consortiul MECHEL in situatia de a declara ca nu are o baza juridica de a semna contractul de cumparare al societatii se arata in adresa inaintata CJ prin care MECHEL se retrage din actiunea de cumparare a SCUT Giurgiu.

“Nu ne-am confruntat cu fapte atat de revoltatoare si grave de incalcarea drepturilor investitorilor si a legislatiei de privatizare din partea autoritatilor statului si a celor locale pana acum”, se mai arata in adresa inaintata de reprezentantul MECHEL in Romania, Consiliului Judetean Giurgiu.
In acelasi context primarul municipiului a adaugat ca neintelegerile au aparut din cauza faptul ca suprafata de aproximativ 160 de hectare aflate in curtea SCUT nu s-a regasit ca valoare reala in pretul de vanzare al actiunilor SCUT.
“SCUT nu are nici un act de proprietate asupra terenului, acesta e al comunitatii, e al Romaniei, cumparatorul nu trebuia sa se cramponeze de teren daca nu avea bani sa il cumpere putea sa il inchirieze sau sa il concesioneze atata timp cat oferea agent termic populatiei municipiului Giurgiu. Nu se poate da o suprafata importanta a municipiului pe 2 lei doar sub presiunea iernii, trebuie sa fim patrioti si sa fim alaturi de patrimoniul acestei tari”, a mai spus Lucian Iliescu.

El a subliniat ca este optimist in gasirea solutiilor pentru functionarea SCUT Giurgiu pentru aceasta iarna dar totodata va sustine pedepsirea celor care se fac vinovati de managementul defectuos al societatii in ultimii ani cand societatea a adunat datorii uriase fiind in prag de faliment. La ultima sedinta a CJ Giurgiu, consilierii judeteni au votat in majoritate hotararea de privatizare a SCUT crezand ca aceasta este singura solutie pentru functionarea centralei in aceasta iarna.