Reabilitarea termica, pusa in discutie la Bacau

Pe 30 septembrie, reprezentantii administratiei locale bacauane, companiilor de constructii, arhitectii si auditorii energetici s-au reunit pentru a afla mai multe informatii si a dezbate probleme si solutiile care trebuie implementate in programul national de reabilitare termica, corespunzator realitatilor locale din judetul Bacau.

Seminarul “Reabilitarea termica in Romania – prioritati si avantaje”, derulat la Bacau a fost moderat de Arh. Gheorghe STOINA, Arhitect Sef al Judetului Bacau, care a declarat ca procesul de reabilitare termica trebuie sa fie rezultatul colaborarii tuturor specialistilor implicati in domeniu, fara a se uita componenta componenta urbanistica, care impune o coerenta in utilizarea de diverse culori si structuri de fatade in lucrarile de reabilitare, in cadrul cartierului si la nivelul intregii localitati.

Din partea Primariei Municipiului Bacau a sustinut o prezentare Gheorghe MUNTIANU, Sef al Serviciului Public de Administrare Fond Locativ si Indrumare Asociatii Proprietari. Acesta a aratat ca municipiul Bacau este pe locul 2 in tara ca numar de blocuri reabilitate prin programul national dedicat, fiind efectuate in prezent lucrari la peste 63 de blocuri. O noutate a implementarii locale a programului in Bacau, este ca din acest an reabilitarea se va face pe zone – strazi si cartiere, pentru a asigura echilibrul urbanistic necesar. Pentru Programul local multianual privind cresterea performantelor energetice a blocurilor, pentru anul 2010 Primaria a solicitat aprobarea finantarii a inca 238 de blocuri.

In cadrul unei interventii telefonice in direct, Gheorghe POPESCU, director general al Directiei Constructii Locuinte si Reabilitare Termica din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, a aratat ca programul national de reabilitare termica este foarte important in anii care urmeaza, deoarece nevoia de a reduce consumurile de energie este o prioritate de grad 0, in conditiile in care Romania s-a angajat sa reduca emisiile de carbon cu 20% pana in 2020. In acest context, vor fi luate masuri legislative care sa intervina pentru simplificarea procedurilor in procesul de reabilitare termica.

Laurentiu PLOSCEANU, presedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii a declarat, de asemenea, telefonic, ca suma alocata in program este prea mica pentru necesitatile actuale, si ca ARACO depune eforturi pentru ca executivul sa ia in considerare reducerea TVA la lucrarile de reabilitare termica si modificarea legii achizitiilor publice, in scopul stimularii asigurarii unui nivel corespunzator de calitate in procesul de reabilitare termica.

Mihai MEREUTA, Presedinte al Ligii Habitat, a aratat, in cadrul unei interventii telefonice, cat de importanta este utilizarea unor solutii de calitate in reabilitarea termica si a exprimat sprijinul Ligii pentru suplimentarea fondurilor alocate acestui program.

Tiberiu ANDRIOAIEI, Director General al companiei DEKO Professional si Vicepresedinte al Patronatului Societatilor in Constructii, a scos in evidenta riscurile la care se expun cei care efectueza lucrari de anvelopare fara a le asigura un nivel tehnic corespunzator, sub presiunea enorma a pretului, aratand ca se impune, in acest sens, modificarea legislatiei si a caietelor de sarcini pentru asigurarea unui minim de calitate in ceea ce priveste indicatorii tehnici ai lucrarilor.

Printre factorii importanti pe care ar trebui sa ii aiba in vedere cei care efectueaza lucrari de termoizolare, Tiberiu ANDRIOAIEI a mentionat utilizarea polistirenului cu densitate optima, asa cum este ea recomandata de specialisti; utilizarea tencuielii decorative; utilizarea corespunzatoare a plasei de armare si a unui adeziv adecvat. Dar cel mai important este ca in aceste lucrari sa se foloseasca un sistem complet, integrat, certificat si testat conform standardelor europene, pentru a asigura calitatea, o durata de viata corespunzatoare si utilizarea eficienta a fondurilor alocate in proiectele de reabilitare termica, fie ele suportate de bugetul local sau de catre asociatiile de proprietari.

Seminarul “Reabilitarea termica in Romana – prioritati si avantaje” face parte dintr-un program national demarat de catre www.administratie.ro si www.eurourbanism.ro impreuna cu DEKO Professional, care are in vedere organizarea a cel putin 7 evenimente locale de acest gen, in orasele mari din tara, impreuna cu autoritatile, specialistii in domeniu si companiile de constructii, pentru a pune in dezbatere legislatia, problemele, solutiile si directiile de actiune in domeniu. Evenimente cu aceeasi tema au mai avut loc pana acum la Iasi, Brasov, Cluj-Napoca, Bucuresti, Craiova si Timisoara.