Fitch Ratings a stabilit calificativul BBB (risc scazut pentru investitii, capacitatea de plata considerata corespunzatoare) si F3 (capacitate adecvata de a efectua
plati la timp) pe termen scurt pentru moneda straina si locala pe termen lung ale orasului Bucuresti.
Prognoza ratingului este stabila. Directorul executiv al Directiei Managementul Creditelor Externe din Primaria Municipiului Bucuresti, Cristina Parvulescu, a explicat, intr-o declaratie de presa, ca aceste calificative de rating reflecta „suportul financiar si controlul administratiei centrale, performanta solida de exploatare a orasului Bucuresti, economia dinamica a acestuia, cat si indicatorii de bunastare peste media nationala.” „Calificativele de rating iau, de asemenea, in considerare flexibilitatea financiara limitata a municipalitatii, datoria in crestere rapida, acumulata in scopul finantarii necesitatilor acute din infrastructura, cat si expunerea la refinantare si la riscurile cursului valutar. Prognoza stabila reflecta un echilibru intre asteptarile agentiei Fitch de crestere a poverii datoriei si consolidarea performantei de exploatare a Municipalitatii Bucuresti „, a spus Parvulescu.

Bugetul municipalitatii este caracterizat printr-o flexibilitate modesta, avand in vedere ca statul controleaza baza de impozitare, procentele si colectarea surselor principale de venituri ale primariei Capitalei, cat si indicatorii cheltuielilor importante, cum ar fi salariile personalului. Mai mult, necesitatile mari de investitii, cat si angajamentul ferm al administratiei de a imbunatati infrastructura locala dau nastere la o flexibilitate limitata a cheltuielilor. Datoria municipalitatii, a precizat Cristina Parvulescu, a crescut la 2.140 milioane lei (aproximativ 600 milioane euro) la sfarsitul anului 2005, insumand 145% din veniturile curente ale Municipalitatii Bucuresti, de la 19 milioane lei in 2001 (2 la suta). In perioada 2006-2008, proiectele in domeniul managementului deseurilor, al scolilor, al reabilitarii stradale si urbane vor necesita noi trageri din datoria acumulata, datoria totala ridicandu-se la aproximativ 2.700 milioane lei (760 milioane euro) pana la sfarsitul anului 2008. In consecinta, serviciul datoriei la un procent de doar 3% din veniturile curente in 2005, va creste in mod substantial, incepand cu anul financiar 2006, prognozandu-se sa ajunga la 9-10% pe termen mediu.