Raspunsuri pentru autoritatile publice, in conferinta “Soluţii pentru administratiile locale in contextul crizei economice”

btldesgin_bacau1.jpgNevoile comunitatii vor fi discutate la seminarul de administratie publica organizat de BTL Design la Bacau, pe 29 aprilie.

BTL Design, impreuna cu Federatia Autoritatilor Locale din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania si Asociatia Oraselor din Romania organizeaza la Bacau, pe 29 aprilie, la hotel Decebal, un simpozion de Administraţie Publică Locală, cu titlul “Soluţii pentru administratiile locale in contextul crizei economice”.

La acesta sunt invitati sa participe primarii si presedintii de Consilii Judetene din toate judetele Moldovei: Suceva, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Galati, Vrancea, Vaslui. Aceasta conferinta este a doua editie. Prima s-a desfasurat la Cluj, pe 18 martie, si a reunit reprezentantii autoritatilor locale din Transilvania, cu judetele: Cluj, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Mures, Bistrita Nasaud, Maramures, Satu Mare si Salaj.

Orice primar de comuna sau oras se confrunta cu nevoi ale comunitatii pe care o conduce. Trebuie sa se gandeasca la imbunatatirea vietii cotidiene a locuitorilor din comuna sau orasul pe care il administreaza. Unele nevoi pot fi rezolvate prin mijloace proprii, prin fondurile de finantare ale comunei respective. Pentru altele, insa, care sunt proiecte mai mari, de infrastructura, ce necesita fonduri importante, rezolvarea nu poate fi gasita decat cu ajutorul companiilor private, prin asocierea dintre entitatile publice si societati, prin parteneriat public-privat. Depozitele ecologice de deseuri sunt un exemplu in aceasta privinta, unde se poate pune in functiune un parteneriat public privat.

“Parteneriatele public-privat” sunt forme de cooperare între autorităţile publice şi sectorul privat pentru finanţarea, concepţia, construcţia, renovarea, gestionarea sau întreţinerea infrastructurilor sau pentru furnizarea de servicii care în mod tradiţional ar fi fost acoperite de sectorul public. La nivelul UE, PPP-urile sunt folosite mai ales în sectorul transporturilor (drumuri şi şine ferate), în domeniul clădirilor şi instituţiilor publice (şcoli, spitale, închisori) şi în sectorul de mediu (tratarea apei, gestionarea deşeurilor), dar nu numai.

In cadrul Simpozionului de Administraţie Publică Locală, destinata autoritatilor locale din zona Moldovei, pe 29 aprilie, organizat de BTL Design, impreuna cu Federatia Autoritatilor Locale din Romania, Asociatia Oraselor din Romania si Asociatia Municipiilor din Romania, se vor discuta aceste oportunitati, iar companiile private vor putea dialoga cu administratia locala pentru a oferi solutii.

Deschiderea oficiala, care va avea ca tema “Impactul crizei economice asupra proiectelor derulate de catre autoritatile locale”, ii va reuni pe Vasile Blaga, Ministru, Ministerul Administratiei si Internelor, Laszlo Borbely, Ministru, Ministerul Mediului si Padurilor, Liviu Nicolae Dragnea – Presedinte, Uniunea Naţionala a Consiliilor Judeţene din România, Teodor Dumitru Banciu, de la Asociaţia Oraşelor din România, Sulfina Barbu – Presedinte, Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, Liviu Popeneciu – Presedinte, Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec. In deschidere, acestia vor aborda subiecte care privesc direct reprezentantii autoritatilor locale din zona.

In acest simpozion sunt implicate in calitate de parteneri mai multe companii: Partener Oficial al simpozionului Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec, CIROM – Patronatul din Industria Cimentului si Altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania si Ecologic 3R, ca parteneri principali, iar Eco Rom Ambalaje ca partener de eveniment.

Companiile prezente şi reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, Ministerului Mediului si Padurilor şi de la Ministerul Administratiei si Internelor vor participa la acest simpozion pentru a explica reprezentanţilor autorităţilor locale cum pot să-şi rezolve problemele mai eficient în condiţii de criză.

Prima plenara, “Solutii pentru managementul deseurilor. Solutii de finantare. Depozitare versus Incinerare”, va fi moderata de Teodor Dumitru Banciu, Preşedinte la Asociaţia Oraşelor din România. Un reprezentant al Ministerului Mediului va vorbi despre conformarea depozitelor de deşeuri la standardele europene. In continuare, Liviu Popeneciu – Presedinte, Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec, va prezenta Centrele de colectare DEEE – solutii de management al deseurilor la standarde europene.

In continuarea plenarei, Doru Iorga – Director General Ecologic 3R, va vorbi despre campanii unitare si eficiente de informare si constientizare la nivel national promovate de Ecologic 3 R. Sesiunea va fi incheiata de Ion Crangasu – Director Executiv C.I.R.O.M – Patronatul din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania, ce va prezenta “Co-procesarea deseurilor in industria cimentului, o solutie pentru gestionarea deseurilor”

Sesiunea doi va avea ca tema “Solutii pentru eficientizarea activitatii administratiilor publice locale. Parteneriatul Public Privat – cadru general” si va fi moderata de Ion Radu – General Manager, BTL Design. O societate de avocatura va explica cadrul legal de desfasurare al parteneriatului public privat. Aspecte legislative, iar un reprezentant al unei banci comerciale, modalitati de finantare oferite in cadrul parteneriatului public privat.

Dupa un pranz de afaceri, sesiunea a trei, cu tema “Publicitatea outdoor, sursa de venituri pentru bugetele locale. Mobilierul stradal, mijloc de ambientare urbana”, va aborda teme ca proiectarea mobilierului urban, mobilier destinat alimentatiei, serviciului public si curateniei orasului: automate, chioscuri, edicule, cutii postale, mobilierul urban ca mijloc de promovare, si mobilierul urban destinat jocurilor pentru copii.

Urmatoarele editii ale simpozionului pentru administratia locala vor fi Muntenia-Dobrogea si Oltenia-Banat.