Regia Autonomă de Servicii Publice (RASP) Ploieşti, aflată în subordinea primăriei, riscă penalităţi de 3,5 milioane lei/lună pe fondul nefinalizării noii staţii de epurare, apele uzate fiind epurate cu o staţie veche, construită în perioada 1965-1970, depăşită din punct de vedere fizic şi moral.
Conform unei informări transmisă de RASP consilierilor locali, Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa a emis, la data de 16 august, o nouă autorizaţie de gospodărire a apelor, valabilă până la data de 31 august 2024, prin care s-a impus regiei încadrarea parametrilor de funcţionare ai staţiei de epurare a municipiului Ploieşti evacuaţi în emisar pârâul Dâmbu în NTPA 001 din HG 188/2002, „valori ce pot fi realizate doar de o staţie de epurare terţială (având treaptă mecanică, biologică şi chimică) nu şi de staţia actuală de epurare care este dotată doar cu treaptă mecanică fiind pusă în funcţiune în anii 1965-1970”.
În aceste condiţii, RASP atrage atenţia că, prin aplicarea acestor valori ale indicatorilor apei uzate epurate, estimează o valoare a penalităţilor de minim 3.500.000 lei/lună.
„Menţionăm că RASP Ploieşti datorează lunar la Administraţia Naţională Apele Române- Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa o contribuţie lunară de circa 200.000 lei fără TVA şi o penalitate lunară de circa 3.500.000 lei fără aplicarea condiţiilor de infringement pentru nerealizarea noii staţii de epurare calculate de Comisia Europeană”, se mai arată în documentul citat.
În context, RASP Ploieşti a întocmit o plângere prealabilă pentru modificarea autorizaţiei de gospodărire a apelor, „deoarece aceste plăţi conduc la un dezechilibru financiar”.
Lucrările pentru realizarea noii staţii au fost demarate în 2008, cu finanţare în proporţie de 75% de la Ministerul Mediului, fiind oprite în 2013 din cauza întreruperii bugetării.
Până la acel moment, constructorii au realizat lucrarea în proporţie de circa 80%. AGERPRES