senat.jpgComisia pentru administraţie publică din Senat a întocmit, marţi, un raport de adoptare a propunerii legislative prin care municipiile reşedinţă de judeţ se vor putea asocia cu satele şi comunele aflate în imediata lor apropiere în „zone metropolitane”.

Iniţiatorul propunerii legislative, senatorul PNL Emilian Frâncu, a susţinut că asocierea în zone metropolitane ar putea reprezenta o şansă pentru oraşele municipii de judeţ de a se dezvolta şi de a asigura atât infrastructură, cât şi locuinţe şi locuri de muncă.

„Trebuie să luăm în considerare posibilităţile reduse ale unora dintre oraşele româneşti reşedinţă de judeţ de a se dezvolta, de a supravieţui chiar şi de a funcţiona la capacitatea potrivită statutului de reşedinţă de judeţ. Statutul de zonă metropolitană poate oferi posibilitatea dezvoltării armonioase a întregii zone, găsindu-se mai uşor amplasamente pentru investiţii semnificative la marginea oraşelor, realizarea unei infrastructuri unitare pe o zonă mai amplă, dar şi dezvoltarea unor cartiere de locuit”, arată Frâncu în expunerea de motive a proiectului de lege.

Senatorul liberal a subliniat faptul că în momentul de faţă doar municipiul Bucureşti şi alte 12 municipii de rang întâi pot organiza aceste zone metropolitane. Senatul este Cameră decizională în acest caz. AGERPRES