Doar 5,66% dintre autorităţile publice locale din România respectă dreptul elevilor la burse şcolare, conformându-se în totalitate cadrului legal incident în materie. Aceste date apar într-un raport lansat de Avocatul Poporului şi Societatea Academică din România (SAR).

La nivelul întregii ţări, din totalul de 3.182 de autorităţi publice locale respectă dreptul elevilor la burse şcolare, acordându-le integral, doar un număr de 180: cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti şi 174 de unităţi administrative-teritoriale, (…) un număr de 3.002 autorităţi publice locale (94,34%) încalcă dispoziţiile legale în vigoare, prin neacordarea totală sau parţială a burselor şcolare pentru elevi„, se arată în Raportul special privind acordarea burselor pentru elevi la nivel naţional în anul şcolar 2019 – 2020.

Potrivit sursei citate, dacă la nivelul municipiului Bucureşti toate cele şase sectoare acordă toate tipurile de burse prevăzute de lege, în rândul judeţelor situaţia este mult mai nuanţată. Cel mai mare grad de respectare a prevederilor legale privind bursele şcolare se înregistrează în judeţul Constanţa, unde 30% dintre unităţile administrativ-teritoriale acordă toate tipurile de burse şcolare. La polul opus se află judeţele Maramureş, Sălaj şi Vâlcea, unde în niciuna dintre unităţile administrativ-teritoriale nu se acordă integral bursele şcolare prevăzute de lege.

Eu, în principiu, sunt adepta descentralizării, dar descentralizarea aceasta cumva e un fel de a pasa responsabilitatea către ceilalţi şi a nu te mai interesa ce se întâmplă, pentru că, de fapt, bursele în România se acordă la nivel local, (…) diferenţa între cei care respectă şi cei care nu respectă aceste prevederi legale este uriaşă„, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber.

Ea este de părere că e bine să fie descentralizare privind acordarea efectivă de burse. „Problema este de unde provin aceşti bani. E o realitate că sunt unităţi administrative în ţară, în zone unde nici nu au posibilitatea să colecteze prin taxe, TVA-uri şi aşa mai departe. Dacă descentralizarea o înţeleg şi sunt de acord să fie la nivelul acordării, inclusiv la nivelul colectării datelor, (…) centralizarea e necesară când vorbim de sursa fondurilor. O parte importantă, eu nu ştiu să vă spun dacă 80 – 90%, ar trebui să vină practic de la bugetul de stat tocmai ca să fii convins că acei elevi vor reuşi să primească banii„, a arătat Renate Weber.

Constantin-Alexandru Manda, coordonator advocacy la SAR, a declarat că statistica din raport este „dureroasă”. „Ne face ca astăzi, aici, nu doar să prezentăm nişte date, ci să spunem start unei campanii prin care ne dorim ca în fiecare localitate din România să nu mai existe niciun elev care nu are acces la burse şcolare„, a spus Constantin-Alexandru Manda.

El a afirmat că raportul relevă că 2.139 de unităţi administrativ-teritoriale nu asigură niciun tip de bursă şcolară, iar 863 le asigură doar parţial. „Cea mai bună clasare aparţine judeţului Constanţa, cu 22 de UAT-uri din 70 care respectă în integralitate legea. (…) 1.043 de localităţi acordă cel puţin un tip de burse şcolare, dar dintre acestea 863 acordă parţial. Cea mai bună clasare de acordare parţială a burselor şcolare este tot a judeţului Constanţa, cu 52 de UAT-uri care acordă burse şcolare cel puţin parţial, cel puţin un tip, dintr-un total de 70. Ceea ce mi se pare alarmant este faptul că în 15 judeţe avem sub un sfert dintre UAT-uri care acordă cel puţin un tip de burse şcolare„, a declarat Manda.

Potrivit raportului, bursele de ajutor social sunt acordate de 948 de autorităţi publice locale (29,79%), bursele de merit de 551 (17,32%), cele de studiu de 266 de UAT-uri (8,36%), iar cele de performanţă de 163 (5,12%).

Constantin-Alexandru Manda a precizat că propunerea Avocatului Poporului şi SAR către autorităţile publice locale constă în adoptarea de hotărâri privind bursele şcolare.

„Cerem ca în cele 3.002 localităţi în care se acordă parţial burse şcolare sau nu se acordă deloc să fie adoptată hotărâre de Consiliu Local prin care să fie stabilit, conform legii, numărul şi cuantumul burselor. (…) Cerem primăriilor să aloce şi în bugetul local bani pentru acordarea de burse şcolare. Către inspectoratele şcolare judeţene recomandarea şi solicitarea noastră e ca în regim de urgenţă să înceapă să îşi îndeplinească atribuţiile de monitorizare a respectării Legii educaţiei în teritoriu„, a declarat Manda.

El a spus că o altă solicitare este ca prefecţii să ceară primarilor şi Consiliilor Locale să respecte legea în acest domeniu. De asemenea, se solicită Guvernului să adopte o hotărâre privind stabilirea cuantumului minim al burselor şcolare: 134,6 lei pentru bursa de merit, 269,2 lei pentru bursa de performanţă, 336,5 de lei pentru bursa de studiu, 403,8 lei pentru bursa de ajutor social.

Solicităm Guvernului ca, în urma stabilirii cuantumului minim al burselor şcolare, să transfere către primării creditele bugetare aferente acordării burselor la aceste cuantumuri minime”, a adăugat Constantin-Alexandru Manda. AGERPRES