Administraţia publică din municipiul Râmnicu Vâlcea va avea de anul acesta un „Juriu al Cetăţenilor” care va viza îmbunătăţirea transportului public şi va fi înfiinţat cadrul unui proiect european, pilot în România, au anunţat miercuri municipalitatea.

Reprezentanţii Primăriei Râmnicu Vâlcea au transmis că proiectul „Parteneriat pentru politica de coeziune” urmăreşte în primul rând dezvoltarea şi modernizarea transportului în comun, iar pentru implementarea lui se va beneficia de asistenţă tehnică din partea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În cadrul proiectului, autoritatea locală va identifica, împreună cu reprezentanţii organizaţiilor non guvernamentale şi cu cetăţenii, cele mai bune soluţii pentru creşterea numărului de utilizatori ai transportului public local în detrimentul celor care folosesc autoturismul personal. În acest sens, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea împreună cu Fundaţia Comunitară Vâlcea, cu sprijinul experţilor din cadrul Departamentului pentru Guvernare Deschisă şi Spaţiu Civic al O.C.D.E, îşi propun să pună în practică primul ‘Juriu al cetăţenilor’ din România – un proces deliberativ prin care locuitori din Râmnicu Vâlcea, selectaţi în mod aleatoriu, vor învăţa, vor delibera şi vor sugera recomandări referitoare la dezvoltarea transportului public la nivel local„, se arată în comunicatul transmis de municipalitate.

Edilii Râmnicului au precizat că experţii forului european au ajuns deja la Vâlcea, unde vor sta timp de două zile, pe 22 şi 23 martie, pentru a-i ajuta în organizarea procesului de selecţie a membrilor juriului.

Specialiştii O.C.D.E. – care au în spate peste 600 exemple ale acestui proces de pe întreg mapamondul – vor lucra timp de două zile împreună cu specialişti din Primărie, cu reprezentanţii societăţii de transport ETA SA, cu cei ai Fundaţiei Comunitare, ai Ordinului Arhitecţilor, alături de cercetători şi reprezentanţi ai mediului universitar, pentru ca Primăria Râmnicu Vâlcea să devină prima autoritate publică din România care implementează un astfel de mecanism„, au mai precizat reprezentanţii municipalităţii râmnicene.

Proiectul „Parteneriat pentru politica de coeziune” a început anul trecut şi se va desfăşura pe tot parcursul acestui an, „loteria civică” prin care vor fi desemnaţi membrii „Juriului Cetăţenilor” urmând să se desfăşoare tot în cursul acestui an. AGERPRES