Ing. Ion Toma, Directorul General al R.A.J.A.C. Iasi, a facut pentru Revista nationala de Administratie Publica o analiza a activitatii regiei pe care o conduce in anul 2004 si a dezvaluit principalele directii de actiune pentru anul in curs.
“Ajuns la momentul evaluarii realizarilor de pana acum, va pot spune ce am facut, ce mai avem de facut si unde vrem sa ajungem. Sunt multumit de lucrurile pe care le-am facut pentru reducerea numarului de pierderi in retele, pentru scaderea timpului mediu de raspuns la solicitarile clientilor si la sesizarea avariilor, sunt multumit de modul in care s-a realizat modernizarea unor componente importante ale regiei: linia I a statiei de epurare, baza de productie, extinderea retelelor de apa si canalizare pe trasee mai lungi de 120 de km, inlocuirea a aproape 20 km din retelele de conducte uzate. Mai pot adauga performantele pe care le-am obtinut in eforturile de profesionalizare a personalului, obtinerea primei licente de operarea a serviciului din tara, obtinerea certificarii cu standardul de calitate ISO 9001:2000. Daca stau sa le numar sunt multe lucruri de care putem fi mandri, eu si colegii mei. Cu toate acestea, nu am sentimentul ca am facut suficient. Multe proiecte sunt in derulare sau isi asteapta randul sa fie materializate. Pe de alta parte, mai sunt multe lucruri pe care nu am reusit sa le rezolvam. Nivelul pierderilor de apa este, inca, destul de mare, costurile de productie, la fel, dar cel mai important lucru de care ne preocupam este instituirea unei mentalitati, la nivelul fiecarui angajat, care sa acorde respectul cuvenit clientilor nostri.
Financiar vorbind, am evoluat foarte bine
R.A.J.A.C. Iasi este una din cele mai eficiente si mai moderne regii din tara. Daca discutam de termenul financiar „profit”, ca diferenta intre venituri si cheltuieli, putem aprecia ca, in ultimii ani, acesta a avut o crestere constanta. Impresionant este faptul ca acest lucru s-a produs in conditiile in care majoritatea furnizorilor nostri de energie, materiale, combustibili, au avut majorari de tarife in raport cu valuta si nu cu inflatia, precum furnizorii de apa. Punem acest rezultat pe seama scaderii costurilor de productie, iar aceasta este urmarea modernizarilor tehnologice pe care le-am realizat in ultimii ani.
Bineinteles ca multa lume se intreaba ce facem cu acest profit. La o firma privata, patronul decide cum se foloseste profitul, daca il depune in banci, daca il cheltuie pe Coasta de Azur sau daca il utilizeaza pentru dezvoltarea firmei. In cazul R.A.J.A.C., patronul este comunitatea locala, cetatenii judetului Iasi, care prin autoritatea aleasa – Consiliul Judetean Iasi, a decis ca profitul sa constituie fondul de dezvoltare si modernizare. Din acest fond se realizeaza investitiile in infrastructura si in tehnologie, pentru ca resursele bugetelor locale nu pot cuprinde si sarcina realizarii acestor lucrari.
Calitatea serviciilor, o prioritate
Sunt trei probleme care ne despart de nivelul de calitate european: tratarea apei, distributia apei potabile si epurarea apelor uzate. Daca pentru doua dintre acestea respectiv, tratarea si epurarea, avem asigurate finantarile prin programul ISPA, al Uniunii Europene, si lucrurile sunt deja demarate, pentru distributia apei potabile nu avem inca o solutie optima. Lucram la proiecte pentru inlocuirea unor portiuni intinse de retea din oras, dar finantarea este foarte redusa si se bazeaza exclusiv pe „profitul” de care discutam mai inainte. Ne pregatim proiectele, in asa fel incat din 2007 sa putem obtine cat mai multe fonduri puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
Aproape 75% din reteaua de distributie a apei au perioada de viata demult depasita. Sunt in functiune conducte din 1911, de pe vremea realizarii primei alimentari cu apa in regim centralizat din Iasi. Vechimea acestor conducte produce pierderi considerabile, iar solutiile sunt doua: interventii rapide pentru remedierea avariilor si, cea mai sigura solutie, inlocuirea tronsoanelor deteriorate. Bineinteles ca, si in acest caz, solutia cea mai buna este si cea mai scumpa. In prezent, aplicam cu preponderenta prima categorie de masuri, reparatia rapida la pierderile vizibile si depistarea, cu ajutorul aparaturii de inalta tehnologie, a pierderilor care nu se vad la suprafata solului, invizibile.
Negocierile de integrare in Uniunea Europeana au stabilit o perioada de conformare a calitatii serviciilor de alimentare cu apa potabila pana in 2015 si canalizare-epurare a apelor uzate pana in 2017. Consultantul U.E. pentru programul ISPA desfasurat la R.A.J.A.C. Iasi lucreaza in acest moment la un plan de investitii necesare pentru a ne conforma acestor norme. Aprecierile, in acest moment, sunt ca nivelul de performanta cerut prin planul de conformare va fi atins, in municipiul Iasi, in cursul anului 2008, deci cu 9 ani mai devreme decat orizontul de timp impus in urma negocierilor de aderare. in perioada ce va ramane pana in 2015 ne vom preocupa de atingerea acestui standard de calitate si pentru localitatile din mediul rural. Putem spune, acum, ca din punctul de vedere al R.A.J.A.C. Iasi, integrarea in Uniunea Europeana se afla in linie dreapta.
Pretul ridicat al apei, un mit
Sunt pareri conform carora pretul apei furnizate de noi este unul foarte mare. Nu este adevarat! Nu avem nici macar cel mai mare pret din judet. Celalalt furnizor de apa potabila din judet are tarife mai mari decat cele pe care le aplica noi. Este adevarat ca mult timp a circulat aceasta impresie dar este vina noastra ca nu am reusit sa informam corect opinia publica. Aceasta parere a aparut ca urmare a faptului ca, la un moment dat, a trebuit sa majoram substantial tarifele, intr-o perioada scurta de timp, pentru a crea rezerva financiara necesara obtinerii creditelor externe pentru finantarea investitiilor. In ultimii ani, tot mai multi furnizori de apa fac apel la credite externe pentru investitii, lucru care ii obliga sa creasca tarifele foarte mult, astfel ca R.A.J.A.C. Iasi are tarife comparabile cu alti furnizori, insa iesenii au avantajul ca investitiile au fost realizate mai din timp, iar calitatea serviciilor a fost mult ameliorata.
Trebuie sa mai spunem ca furnizorii nostri au preturi la nivel european, dar noi furnizam, in continuare, servicii la preturi orientale. In Franta, un mc de apa potabila, cu tot cu canalizare costa 3,35 Euro, in Danemarca – 4,11 Euro, iar in Iasi tariful este de 0,61 Euro. Este adevarat ca difera nivelul salariilor medii din aceste tari, dar este foarte dificila echivalarea standardelor de calitate ale serviciilor de furnizare a apei potabile. Cu toate acestea, raportul pret – calitate este unul net avantajos pentru ieseni.
Spre o mai buna comunicare cu beneficiarii
Desi iesenii apreciaza calitatea serviciilor noastre pe primele locuri, in comparatie cu alti furnizori, totusi mai avem sincope de comunicare. Sunt probleme pentru a caror rezolvare unii clienti trebuie sa astepte mai mult timp, sa bata mai multe drumuri, sau nu gasim intotdeauna o solutie care sa fie convenabila din punct de vedere tehnic, legal si economic in acelasi timp. Un asemenea caz este extinderea orasului spre periferie, in zone in care nu exista retele de furnizare a utilitatilor publice, ceea ce creaza dezavantaje si consumatorilor si furnizorului. Clientii nu pot beneficia de un confort minimal, in conditiile in care cheltuiesc multi bani pentru constructii, iar furnizorul nu-si poate extinde activitatea si, implicit, nivelul de colectare a veniturilor.
O problema foarte spinoasa a fost relatia cu proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinte. Ne-a trebuit mult timp sa armonizam relatia cu asociatiile de proprietari astfel incat sa-si faca fiecare treaba, dupa lege. in prezent avem o relatie exemplara cu asociatiile si dovedim asta cu nivelul incasarilor, care de aproape doi ani se incadreaza, in majoritate, in conditiile prevazute de lege dar, mai ales, cu numarul scazut al reclamatiilor.
Proiecte de viitor
Consumatorul serviciilor pe care noi le furnizam este cel mai important factor in ceea ce ne propunem sa realizam la R.A.J.A.C. Intentiile noastre de dezvoltare se vor desfasura pe doua planuri: reducerea costurilor, pentru asigurarea resurselor de finantare a proiectelor de dezvoltare tehnologica si perfectionarea profesionala a personalului, in acord cu implementarea unei atitudini orientate spre client, la nivelul fiecarui angajat.
In acest sens, in cateva luni vom inaugura noul instrument de relatii cu publicul: Centrul de Apel, o structura utilizata in cele mai mari firme de acelasi profil din Europa Apuseana. Prin intermediul acestui Centru, majoritatea informatiilor solicitate de clienti vor putea fi puse la dispozitie in timp record, cu pretul unui singur apel telefonic gratuit.