Raed Arafat: Programul de 600 de milioane de euro va înlocui 41% din mașinile de stingere care au și 30 de ani vechime

Programul prin care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va beneficia de 600 de milioane de euro va rezolva problemele “cronice” din sistem, printre care se numără mașinile de stingere care au peste 30 de ani vechime, a arătat, pe 26 iulie, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

În primul rând este nevoie de înlocuirea unei părți importante din mijloacele și parcul auto al IGSU și pot să vă dau anumite cifre aici: vorbim de aproape 41% din mașinile de stingere care au peste 30 de ani vechime, deci au depășit orice limită posibilă. S-a decis alocarea ei integral pentru rezolvarea unei probleme cronice, care este de 20 și ceva de ani. Noi încă vedem tehnică de intervenție la pompieri care este cumpărată prin anii 70-80“, a spus Arafat la finalul evenimentului de presă organizat de IGSU privind proiectul “Multi risc — modul I“.

Secretarul de stat în MAI a mai spus că o altă problemă este lipsa majoră de autoscări care au început să fie reînnoite printr-un proiect european, dar în număr foarte mic. “Anul acesta avem, prin proiectul pe care l-ați văzut, avem 16 autoscări de luat, dar asta nu acoperă nevoile, ca să acoperim măcar toate orașele și municipiile care au peste 20.000 de locuitori și unde sunt blocuri de 8 și de 10 etaje, la care singura modalitate, uneori, de salvare, este această autoscară sau platformă”, a afirmat Arafat.

El a explicat că au fost analizate aspectele unde există riscuri. “Pe partea mării, noi nu avem forțe de intervenție pe mare, cu mijloace grele de intervenție în caz de incendii pe nave, de exemplu. Ne trebuie nu numai tehnică nouă, am chemat aici experți din Marsilia, de la Marina Militară din Franța, (…) concluzia este că indiferent ce este în jur este obligatoriu ca pompierii să aibă un vector de ieșire pe mare, pe stingere, pe salvare și inclusiv pe depoluare. Și asta este unul din proiectele care se vor face pe această sumă, adică (…) o navă mai mare, patru medii, care să permită intervenția nu numai pe mare, dar și pe Delta Dunării și pe Dunăre, mai ales pe partea de stingere”, a mai spus Raed Arafat.

El a mai arătat că este nevoie de mai multe tipuri de echipamente necesare intervenției, cum ar fi aparatele de respirat de lungă durată pentru tuneluri, mijloace de intervenție de diferite tipuri, precum camioanele care transportă containerele de logistică, de cazarmament, de geniu, precum și pe partea de incendii de pădure.

“Adăugăm partea de aviație, unde vorbim de elicoptere medii de căutare-salvare, care pot să intervină în condiții mai grele, pe căutare-salvare la mare sau în diferite condiții în interiorul țării și elicopterele care erau pentru intervenție pe munte, care să completeze ce avem acum și cu ce am început acum pe partea elicopterelor SMURD. Deci este aviația și este partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență care sunt incluse în această sumă de 600 de milioane de euro, care completează sumele care au fost până acum alocate. Din acești bani există și o sumă pentru vreo 250 de ambulanțe și bineînțeles aici se completează cu ce va fi alocat serviciilor de ambulanță”, a mai declarat Arafat.

Șeful IGSU, Daniel-Marian Dragne, a arătat că în lunile rămase din anul acesta cu 106 milioane de euro se vor putea contracta motopompe de mare capacitate sau o parte din camioanele de transport a motopompelor, care vor completa sistemul containerizat. “O să avem posibilitatea să achiziționăm autospeciale pentru transport efective și câteva elemente în ceea ce privește echipamentul de protecție al personalului, constând în aparate de respirat individuale și aparate de respirat de mare capacitate pentru intervenția la metrou, pentru intervenția în tuneluri. Acestea sunt posibil a fi achiziționate și livrate anul acesta. Restul vor fi contractate anul acesta (…) și vor fi livrate în cursul anului acesta — anul viitor”, a precizat Dragne. AGERPRES