Raed Arafat: IGSU va avea responsabilitatea de a efectua achiziţiile de ambulanţe noi

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) este entitatea care va avea responsabilitatea de a efectua achiziţiile de ambulanţe atât pentru serviciile de ambulanţă, cât şi pentru Serviciul Mobil de Urgenţe, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Potrivit acestuia, Guvernul urmează să emită, în perioada imediat următoare, un act normativ, în baza căruia să fie reluată procedura de achiziţie de autospeciale de tip ambulanţă. “Din dispoziţia premierului, după mai multe discuţii, s-a stabilit că IGSU va fi entitatea centralizată de achiziţie de ambulanţe şi pentru Ambulanţă şi pentru Serviciile Mobile de Urgenţe, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). Ordonanţa de urgenţă a fost semnată şi de ministrul de Interne, de doamna ministru Dan, şi de ministrul Sănătăţii, domnul ministru Bodog. Acum este la avizat. Dacă săptămâna aceasta se realizează avizarea ei, intră în şedinţă de Guvern şi se aprobă, pompierii reiau licitaţia care s-a oprit în februarie”, a afirmat Arafat.

Şeful DSU este de părere că primele ambulanţe noi vor fi cumpărate în 2018, urmând ca procesul de achiziţie să se întindă pe o perioadă de patru ani. “Dacă semnăm acordul cadru anul acesta şi semnăm primele contracte subsecvente, primele livrări vor fi anul viitor pentru serviciile de ambulanţă şi pentru SMURD. Cantitatea care va fi licitată este de 3.000 de ambulanţe, 4.000 de ambulanţe de diferite categorii. Nu înseamnă că se cumpără toate. În primul an încercăm să avem cel puţin două-trei sute pentru serviciile de ambulanţă şi vreo 150-200 pentru SMURD şi cu asta să schimbăm maşinile care au atins deja kilometraj de 700-800.000 de kilometri. Nici nu este bine să le iei toate deodată şi să îmbătrânească toate deodată. Este vine să începem să înlocuim treptat de la cel mai vechi la cel mai recent cumpărat”, a adăugat Raed Arafat. AGERPRES