Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat, marţi, că primarii care gestionează fonduri europene primesc un spor de 25% şi a apreciat că aceştia ar putea să fie manageri de proiect, atâta timp cât se îndeplinesc nişte condiţii.

„Primarii ale căror primării gestionează fonduri europene primesc acest spor de 25% şi nu este o opţiune. Legea spune: se majorează indemnizaţia primarului cu 25%. (…) Referitor la discuţia aceasta despre manager de proiect, înţelegerea mea este că, inclusiv de la Programul Operaţional Capacitate Administrativă, există acest ghid care spune că primarul poate să fie manager de proiect, atâta timp cât se îndeplinesc nişte condiţii. (…) Nu cunosc speţa în detaliu, recunosc, dar din cum văd eu lucrurile acum, cred că cei de la ANI nu au dreptate”, a afirmat Radu Mihaiu, într-o declaraţie acordată presei.

Totodată, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, întrebat cum comentează situaţia edilului de la Sectorul 1, Clotilde Armand, a spus că există instituţii „mai competente” pentru a da răspunsuri în acest domeniu.

„Sunt mai multe instituţii care sunt implicate şi sunt sigur că ele îşi vor face datoria. (…) Sunt nişte instituţii care sunt mai competente decât mine să dea nişte răspunsuri”, a răspuns Nicuşor Dan.

Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că primarul Armand s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, fiind sesizat şi Parchetul General în legătură cu săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Potrivit unui comunicat al ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea 161/2003.

Clotilde Armand a transmis că va pune la dispoziţie toate documentele solicitate de către Parchet şi prefect, dar a adăugat că autorităţile competente ar fi confirmat că numirea sa în funcţia de manager al unui proiect cu fonduri UE a fost corectă.

„Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare şi autorităţile competente care ne-au transmis că totul este corect. Ştiţi, nu facem nimic de capul nostru”, a scris Armand, luni, pe Facebook.

Ea a menţionat că a răspuns de fiecare dată solicitărilor ANI referitoare la acest subiect şi că a depus un punct de vedere însoţit de documente justificative „care arată legalitatea activităţilor” desfăşurate în calitate de primar al Sectorului 1, dar că nu a primit niciun răspuns şi că i-a fost „refuzat de mai multe ori” accesul la dosar. AGERPRES