Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat că intenţionează să schimbe modul de tarifare a salubrizării şi pentru persoanele juridice, cărora să li se aplice principiul „Plăteşte cât arunci!” şi cel de colectare separată, cum se urmăreşte pentru persoanele fizice.

„În acest moment, pentru persoanele juridice e în vigoare taxa de habitat. (…) Intenţionăm să schimbăm şi pentru persoanele juridice modul de tarifare şi să folosim acelaşi principiu, ‘Plăteşte cât arunci!’ şi principiul de colectare separată. Sperăm noi să reuşim să facem toţi paşii necesari pentru ca de la 1 iulie să aibă şi persoanele juridice acest sistem”, a spus Radu Mihaiu, într-un clip video pe Facebook, în care a răspuns întrebărilor cetăţenilor.

Potrivit primarului Sectorului 2, taxa de salubrizare este ceva „nedrept” pentru foarte multe persoane juridice şi foarte puţin convenabilă pentru autoritatea locală.

„E un deficit de aproximativ 6 milioane de lei la nivelul anului 2020, respectiv am încasat de la persoanele juridice cu 6 milioane de lei mai puţin decât am plătit la operatorul de salubritate”, a explicat Radu Mihaiu.

În ceea ce priveşte persoanele fizice, el a amintit de proiectul de hotărâre care prevede că, începând cu 1 martie, se instituie taxa specială de salubrizare de 21,50 de lei/persoană/lună pentru utilizatorii casnici fără contracte de prestări servicii de salubrizare din sectorul 2 aferentă serviciilor de salubrizare prestate pentru gestionarea deşeurilor menajere.

Conform proiectului, se aprobă plata din bugetul local a serviciilor de salubrizare prestate de operatorul de salubrizare ce deţine contract de prestări servicii / delegare pe raza sectorului 2 pentru gestionarea deşeurilor menajere colectate de la persoanele fizice care nu au încheiate contracte de salubrizare.

„Vreau să propun să coste diferit gunoiul menajer, aşa-numita fracţie umedă şi deşeurile din ambalaje, pentru că fracţia uscată are o valoare economică şi poate fi ridicată la un preţ care să fie foarte aproape de zero, adică practic să nu coste nimic. Atâta timp cât noi facem eforturi să colectăm separat şi ducem deşeurile din plastic şi din ambalaje, din sticlă, hârtie şi aşa mai departe, le punem separat, acestea pot fi ridicate aproape gratis, urmând ca noi să plătim volumul de gunoi menajer din fracţia umedă. Pentru asta avem nevoie de două tarife. Cine nu încheie un contract (n.r. – cu operatorul de salubritate) se consideră că nici nu va colecta separat şi drept urmare va plăti o taxă”, a precizat Radu Mihaiu.

Potrivit acestuia, taxa de salubrizare poate fi majorată cu până la 50% faţă de un consum normal, pentru că nu se face colectare separată. „Este normal să fie aşa, pentru că va trebui să-i încurajăm pe toţi oamenii să-şi facă aceste contracte şi va trebui să încurajăm şi operatorul de salubritate să încheie aceste contracte”, a menţionat primarul.

El a amintit că în 2019 a intrat în vigoare taxa de habitat în sectorul 2, fiecare persoană fizică plătind la fel de mult, indiferent cât gunoi arunca şi că în octombrie 2020 taxa a fost anulată definitiv de instanţă. AGERPRES