mazare_radu_mare.jpgPrimarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, joi, că îi va face plângere penală pentru abuz în serviciu prefectului judeţului, Claudiu Palaz, ”care s-a transformat în procuror” şi îi verifică averea.

”Hai să vedeţi, la Constanţa, o nouă panaramă pe care o face amărâtul ăsta de prefect, care s-a transformat într-un procuror privat. Fiţi atenţi ce hârtie a trimis prefectul către Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Cere profitul şi dividendele ridicate de acţionari, de mine şi Nicuşor Constantinescu, în perioada 2000-2003. (…) Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, prefectul solicită instituţiilor publice date şi informaţii, iar acestea sunt obligate să i le furnizeze”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Mazăre, menţionând că verificarea averii sale nu este o atribuţie a prefectului.

Potrivit primarului Constanţei, legea prevede că activitatea de evaluare a declaraţiilor de avere, a datelor, a informaţiilor şi a modificărilor se desfăşoară în cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate. ”Dar prefectul, făcând abuz de funcţia lui, vrea să-mi verifice mie averea. (…) O să-i fac o plângere de abuz în serviciu căreia bineînţeles că procurorii nu-i vor da curs. Şi după ce se schimbă regimul, o să vină să-l întrebe pe domnul prefect cum de în baza atribuţiilor lui a venit să-mi verifice mie declaraţia de avere”, a spus Radu Mazăre.

Prefectul Caludiu Palaz a declarat, referitor la afirmaţiile primarului Constanţei, că acesta este foarte speriat. ”Referitor la declaraţia primarului Mazăre că-mi va face plângere penală din cauză că ‘l-am căutat la avere’, presupun că este o reacţie la faptul că Nicuşor Constantinescu s-a dus la el plângându-se ‘Uite ce-mi face prefectul’. Şi mă refer aici la hoţia de la Lipniţa. Cred că Mazăre este foarte speriat nu atât de demersul pe care l-am întreprins, ci mai degrabă de ceea ce am aflat ca urmare a acestui demers. Îl asigur însă că dacă Iliescu şi sloganul lui electoral , ‘un preşedinte pentru liniştea voastră’ i s-o fi potrivit lui Mazăre şi ai lui, nu acelaşi lucru se poate întâmpla cât timp sunt eu prefect, pentru că nu pot fi un prefect pentru liniştea celor ca el”, a fost răspunsul prefectului, postat pe site-ul instituţiei pe care o conduce.

În urmă cu o săptămână, Prefectura Constanţa a sesizat DNA referitor de anumite dubii în ceea ce priveşte legalitatea privind achiziţionarea prin licitaţie publică a unui cheu de acostare la Dunăre de către Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa de la Consiliul Local Lipniţa. Potrivit prefectului Claudiu Palaz, atât ancheta realizată de Corpul de control al Prefecturii cât şi raportul întocmit de Curtea de Conturi Constanţa relevă o serie de incorectitudini şi inadvertenţe în modul în care s-a făcut vânzarea prin licitaţie a două active imobiliare trecute ilegal, după opinia instituţiilor de control, în domeniul privat al Comunei Lipniţa, din domeniul public al statului, şi mai apoi înstrăinarea lor. AGERPRES