Puţin peste jumătate din gospodăriile din România sunt conectate la reţeaua de gaze naturale, iar 40% din conductele şi branşamentele existente au gradul de uzură depăşit, potrivit companiei Syscom18, companie recunoscută pe piaţa locală de automatizări şi sisteme de măsură, care citează studii naţionale realizate recent.

“În România doar puţin peste jumătate dintre gospodării sunt conectate la reţeaua de gaze naturale, conform celor mai noi studii naţionale realizate. În plus, reţelele de distribuţie a gazelor naturale sunt caracterizate prin gradul ridicat de uzură a conductelor şi branşamentelor, circa 40% având durata normală de viaţă depăşită (după cum arată draftul raportului raportului ‘Strategia Energetică a României pentru perioada 2011 – 2035’, publicat de Ministerul Economiei)”, se arată în comunicatul Syscom18.

Conform companiei, tocmai în scopul de a îmbunătăţi şi înnoi reţeaua naţională de gaze naturale, unul dintre proiectele importante este cel de interconectare Bulgaria – România, pe direcţia Giurgiu – Ruse. Acesta vizează, în primul rând, diversificarea surselor de gaze naturale destinate României şi Bulgariei.

Conducta va avea o lungime totală de circa 26 km, dintre care 7,2 km sunt pe teritoriul României, iar 4,14 km reprezintă subtraversarea fluviului Dunârea.

Interconectorul va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi/an şi o capacitate minima de 0,5 miliarde metri cubi/an. Totodată, vor fi construite două staţii de măsurare a gazelor naturale, SMG Giurgiu şi SMG Ruse, iar Syscom18 va realiza, instala şi pune în funcţiune sistemul de măsurare-contorizare pentru staţia de la Giurgiu.

“Având în vedere că din totalul staţiilor de reglare şi măsurare, aproximativ 27% sunt în funcţiune de peste 25 de ani, iar reţelele de distribuţie prezintă un grad avansat de uzură fizică, circa 30% din instalaţii fiind echipate cu aparataj produs în anii 60, sunt necesare în mod evident investiţii în lucrări de reabilitare şi modernizare”, precizează Ion Andronache, preşedintele Syscom18. AGERPRES