Membrii Comisiilor reunite de buget, finante si banci din Camera Deputatilor si Senat au aprobat vineri cu 22 de voturi pentru, 13 impotriva si cinci abtineri un amendament propus de reprezentantii PNL si PSD potrivit caruia se acorda puteri sporite consiliilor judetene in repartizarea fondurilor la nivel local prin hotarari adoptate cu votul a doua treimi din numarul consilierilor.

In amendamentul propus de senatorul liberal Dan Rusanu si social democratul Viorel Stefan, care este si presedintele Comisiei, se arata ca „din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale aprobate prin legea bugetului de stat si din cota de 22% prevazuta la art. 32 din aceeasi lege, o cota de 27% se aloca bugetului propriu al judetului, iar diferenta se repartizeaza pe bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor astfel: a. 70% din suma se repartizeaza in doua etape prin decizia directorul directiei generale a finantelor publice judetene in functie de urmatoarele criterii: populatie, suprafata si capacitatea financiara a unitatilor administrativ teritoriale b. 30% din suma se repartizeaza prin hotarare a Consiliului Judetean cu votul a doua treimi din numarul consilierilor in functie pentru sustinere programelor de dezvoltare locala, pentru sustinerea proiectelor de infrastructura, care necesita cofinantare locala, precum si pentru finantarea unor cheltuieli curente”.

Forma prevazuta in proiectul de buget inaintat la Guvern era in sensul in care repartizarea sumelor de catre consilii judetene se facea in cuantum de 20%, iar 80% prin decizia directorului finantelor publice, fara ca aceasta sa se refere si la cheltuielile curente ale autoritatilor publice locale. AGERPRES