Declara Cristian Constantin Poteras, Primarul Sectorului 6 al Capitalei, intr-un interviu oferit in exclusivitate Portalului National de Administratie Publica www.Administratie.ro.

Acesta ne-a vorbit despre proiectele pe care le-a demarat in sectorul pe care il conduce, dar si despre planurile de dezvoltare pe care le are pentru viitorul apropiat.

– Domnule primar Poteras, ati inaugurat saptamana trecuta sistemul de parcare inteligenta – o premiera pentru Bucuresti. Ce ne puteti spune despre acest tip de parcaje?

– Intr-adevar, putem spune ca a fost bifata o premiera in Bucuresti: construim in Militari si Drumul Taberei sase sisteme de parcare inteligenta verticala, denumite Smart Parking. Primul dintre ele urmeaza a fi dat in folosinta in zilele urmatoare. Prin acest tip de parcaje, urmarim atat crearea de noi locuri de parcare, cat si redarea trotuarelor pietonilor si atragerea autoturismelor parcate pe banda unu de circulatie a strazilor mari in linia a doua, din spatele blocurilor. Aceste sisteme, care nu afecteaza in niciun fel mediul, constau intr-un lift circular cu cod de acces personalizat pentru fiecare utilizator. Astfel, pe suprafata a doua autoturisme, vor putea fi parcate, pe verticala, 12 masini mici. Locuitorii din fiecare zona mentionata mai sus – care au fost consultati de noi si care si-au exprimat dorinta sa beneficieze de cate 2 smart parking-uri – vor beneficia, astfel, de 24 de locuri de parcare nou-create, pe o suprafata de numai 70 mp. Autoturismele sunt, totodata, protejate de intemperii si de factori corozivi, praf etc. Am in plan ca, prin atragerea unor surse de finantare alternative, sa mai dam in folosinta, pana la finele acestui an, 16 astfel de sisteme inteligente.

– Ce proiecte aveti pentru tineri? Ne referim, in principal, la proiectele care vizeaza locuintele – una dintre preocuparile majore ale fiecaruia dintre noi?

– In primul meu mandat ca primar al Sectorului 6, in noiembrie 2005, am inregistrat o premiera pentru tara noastra: am dat in folosinta nu mai putin de 1.200 de locuinte pentru tineri. A fost un efort considerabil, dar am reusit sa facem fericite multe familii. Intre timp, acei tineri – care au beneficiat in toti acesti ani de chirii modice – au crescut, s-au dezvoltat financiar, unii s-au mutat in case proprii, altii locuiesc inca acolo, dar nivelul lor de trai s-a imbunatatit, iar asta este una dintre dezideratele mele ca primar. Lucram acum la alte 500 de locuinte, in cartier, si sunt aproape gata. Sper ca in toamna aceasta sa le pot inmana cheile altor sute de tineri. Cat despre Cartierul Brancusi, zona aceea se va tot dezvolta in perioada urmatoare, avem proiecte mari, dintre care voi mentiona doar unul: parcul sportiv. E vorba de spatii amenajate special pentru practicarea sporturilor, fotbal, handbal, baschet; zone verzi dotate cu aparate pentru fitness… va fi o oaza pentru tinerii din zona si nu numai pentru ei. Apropo de locuinte, as vrea sa mai adaug numai ca, la inceputul anului, am dat in folosinta 132 de locuinte sociale, pe str. Dealul Tugulea, in Militari, construite din fonduri proprii, de la buget.

– Ca autoritate locala, va confruntati si cu problemele oamenilor saraci, ale celor defavorizati, aflati in ingrijirea statului. Ce ne spuneti despre calitatea asistentei sociale, in sectorul administrat de dvs.?

– Asistenta sociala, mai ales in aceste vremuri dificile, ramane o prioritate pentru noi. Iata de ce continuam sa dezvoltam proiecte pentru cetatenii defavorizati. Avem servicii de cantina sociala pentru sute de persoane, de ingrijire la domiciliu, asistenta juridica, psihologica si materiala pe care le oferim copiilor cu handicap, varstnicilor, familiilor aflate in dificultate. Mai ales ca exista linii de finantare pe care le putem accesa pentru binele cetatenilor, parteneriate de ani buni pe care le derulam fructuos cu Fundatii precum Crucea Alb-Galbena, Estuar, Equilibre etc. Sa nu uitam ca acum jumatate de an am reusit sa deschidem pentru cei mai in varsta cetateni ai sectorului cel mai modern complex de servicii sociale, cu finantare exclusiv de la bugetul local: Complexul de Servicii Sociale Sf. Nectarie, care ofera o sansa de reabilitare si ingrijire atat batranilor fara rude, cat si celor din comunitate, prin servicii de recuperare medicala, socializare si consiliere psihologica. Copiii au fost si vor ramane o prioritate pentru noi, de aceea, in ultimul an am extins reteaua de centre de zi pentru copiii scolari din Sectorul 6. Si proiecte mai sunt…

– Care este situatia Sectorului 6 in ceea ce priveste mediul? Care sunt principalele surse de poluare si ce masuri luati pentru ecologizarea cartierelor?

– Din punctul de vedere al protectiei mediului, in Sectorul 6 nu sunt probleme majore. Principalele probleme de poluare sunt generate de traficul auto intens si de lipsa spatiilor verzi care sa indeplineasca functiunile ecologice, estetice, de relaxare, odihna si cele recreative. Singura functiune care se afla la un nivel destul de apropiat de cel normal este cea ecologica, functiune care se bazeaza pe starea tehnica a materialului dendrologic si pe gradul acestuia de acoperire. Pe teritoriul sectorului nostru, au fost identificate 10 surse de poluare cum ar fi centralele termoelectrice sau diversele intreprinderi.

In acest context, avem in vedere modernizarea urbanistica complexa a cartierelor Militari si Drumul Taberei – asa cum am spus si mai devreme – cartiere care reprezinta un pol important al sectorului, atat din punct de vedere al populatiei, cat si in ce priveste activitatile economice, sociale, culturale. In aceste zone s-a avut in vedere o abordare integrata a investitiilor, astfel incat dupa finalizarea lor, zona publica sa poata oferi un mediu mai placut, o siguranta a cetatenilor in spatiul public, drumuri decente, o atractie marita catre spatiile verzi.

Prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), vom moderniza toate parcurile aflate acum in administrarea noastra. Prin serviciile abilitate, vor fi construite inca doua parcuri, se vor reface barierele verzi pe toate aliniamentele strazilor principale prin plantarea de arbori in fiecare alveola, crescand astfel si suprafata de spatiu verde/locuitor. Mai multe informatii, cetatenii pot afla accesand PIDU 2009-2015, care se afla pe site-ul Primariei Sectorului 6, www.primarie6.ro.

Pana acum, am adus la standarde europene majoritatea parcurilor din sector: suprafete mari de teren au fost gazonate si sunt irigate de cateva ori pe zi pentru a se mentine verzi si racoroase, iar locurile de joaca ale copiilor sunt dotate cu aparate de joaca noi, interesante si certificate european din punct de vedere al sigurantei.

Trebuie sa atingem aici si subiectul curatenie: colectarea selectiva a deseurilor se face in Sectorul 6 la un nivel bun, comparativ cu restul oraselor Romaniei, in conditiile in care, chiar si in Germania a durat ani de zile si inca se face greu. Sectorul 6 a fost primul care a aplicat un proiect-pilot de colectare selectiva a deseurilor. Din pacate, criza afecteaza acum industria producatoare de ambalaje (din sticla, carton, si PET).

– Sunteti sportiv profesionist, multiplu campion national la lupte. Cat de importanta este in opinia dumneavoastra miscarea in aer liber? Care este starea parcurilor si a spatiilor de joaca amenajate pentru copii in sectorul dumneavoastra?

– Foarte importanta! Sportul este esential atat pentru a creste sanatosi, dar si pentru ca ii ajuta pe cei mici sa devina responsabili si sa invete ce inseamna solidaritatea, echipa. Copiii si tinerii care doresc sa practice sporturi o pot face fie in parcurile din cartiere (Crangasi si Drumul Taberei), unde sunt amenajate terenuri de fotbal, handbal, baschet sau tenis de camp. In plus, au piste de role si skateboard, mese pentru tenis de masa si chioscuri pentru sah. Tot aici au fost amplasate aparate moderne pentru gimnastica si fitness.

La scolile si liceele sectorului, Primaria a amenajat in ultimii 5 ani, 6 sali de sport la tot atatea scoli (Sc. Gen. 157, 164, 174, 193, 205 si 279). In total, in sector, exista 24 de sali de sport. In plus, 10 mini-terenuri de fotbal, cu gazon artificial, au fost amenajate la scoli si licee. Ne propunem ca anul acesta sa obtinem fonduri pentru construirea a inca doua noi sali de sport. Ar mai fi de mentionat ca sectorul nostru este singurul din Capitala pe teritoriul caruia se afla 3 cluburi sportive mari si tot atatea stadioane – Steaua, Rapid si Sportul Studentesc. Acestea nu sunt, insa, in administrarea primariei de sector.

– In „gradina” dumneavoastra se afla teatrul Masca. Cum sprijiniti acest important obiectiv cultural data find pasiunea dumneavoastra declarata pentru teatru?

– Nu neglijez educatia si, ca tata, sunt constient de importanta pe care o are in viata tinerilor de azi. Incercam, in Sectorul 6, ca fie prin actiunile directiilor din Primarie, fie prin cele ale Centrului Cultural European de sector, sa mentinem viu interesul tinerilor pentru cultura. Avem un festival al liceenilor, devenit traditie, in primavara a avut loc cea de-a 5-a editie. In vara asta, am organizat in Parcul Crangasi un festival de film in aer liber, cu premii consistente pentru participanti. Impreuna cu Teatrul Masca – un teatru nou in Cartierul Militari – am inregistrat reale performante, pentru ca am atras in sala de spectacol sute de oameni. Actiuni culturale precum „Dor de Eminescu”, Teatru pentru copii si tineri „La teatrale cu matale”, ajuns la a 3-a editie, „Artele si Cartierul”, „Festivalul de Muzica Veche”, „Serbarile Toamnei”, „Sadim cool-tura in Sectorul 6″”FUN-tastic Land” – „O zi pentru cultura eco” – toate sunt actiuni care au beneficiat de atentia si interesul tinerilor, ceea ce nu poate decat sa ne bucure.