Ar putea fi o imagine cu cerO nouă staţie de fond urban, care face parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) a fost inaugurată, pe 2 aprilie, în Municipiul Miercurea Ciuc, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

„Calitatea aerului pe care îl respirăm este un subiect foarte important pentru noi. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are obligaţia, din punct de vedere administrativ de a creşte numărul staţiilor de măsurare şi monitorizare a calităţii aerului. Însă, depinde de fiecare dintre noi, cum ne schimbăm viaţa, modul în care trăim pentru a nu mai pune atât de multă presiune asupra aerului pe care îl respirăm şi asupra mediului înconjurător”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, la evenimentul de inaugurare, la care a participat şi ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, secretarul de stat în MMAP, Robert Szep, şi primarul Municipiului Miercurea Ciuc şi fost ministru al Mediului, Korodi Attila.

Potrivit ministerului de resort, noul punct de măsurare are ca scop evaluarea gradului de expunere a populaţiei la nivelul de poluare urbană pentru zona Harghita.

Staţia de fond urban (HR-2) efectuează măsurări ale concentraţiilor următorilor poluanţi atmosferici: ozon (O3), benzen (C6H6), particule în suspensie fracţia PM2,5 (metoda gravimetrică), precum şi parametrii meteorologici (direcţia vântului, viteza vântului, temperatura aerului, umiditatea, presiunea atmosferică, radiaţia solară şi cantitatea de precipitaţii).

Furnizarea tuturor echipamentelor care compun staţia HR-2, punerea în funcţiune şi integrarea staţiei HR-2 în RNMCA s-a finalizat la data de 22 martie 2021.

În prezent, în România, calitatea aerului este monitorizată cu 148 de staţii de măsurare, ce fac parte din RNMCA şi furnizează, în timp real, Comisiei Europene (CE), informaţii pe această temă.

Ministerul Mediului a demarat procesul de extindere a RNMCA cu 60 de staţii noi de măsurare, atât în Bucureşti, cât şi în 30 de oraşe din ţară. În plus, instituţia va dezvolta şi va administra o reţea de 50 de senzori de măsurare a calităţii aerului şi o aplicaţie pentru mobil, care are ca scop o mai bună informare a publicului cu privire la calitatea aerului în timp real.

Valoarea investiţiei în RNMCA este de 3,17 milioane de euro, dintre care 2,17 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) – respectiv 10,5 milioane de lei, iar cinci milioane de lei prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). AGERPRES