Departamentul de Educatie publica si Cercetare al Partidului Social Democrat l-a acuzat pe primarul general Adrian Videanu de nepasare in cheltuirea banilor primiti de la Banca Europeana de Investitii destinati reabilitarii scolilor.
Potrivit unui comunicat de presa, dezinteresul Primariei Capitalei ar putea duce la pierderea a sute de milioane de euro destinati reabilitarii scolilor. „Nepasarea primarului Adriean Videanu si a echipei sale poate duce la pierderea unei finantari de aproape 115 de milioane de euro acordata de Banca Europeana pentru Investitii pentru reabilitarea infrastructurii unitatilor de invatamant din Bucuresti. Fondurile, conform contractului incheiat cu BEI, trebuie cheltuite pana la sfarsitul anului 2010, in caz contrar BEI putand solicita rambursarea a 75% din suma acordata”, sustine sursa citata.

Reprezentantii PSD l-au atentionat pe primarul general ca „tergiversarea” organizarii licitatiilor pentru utilizarea fondurilor, in conditiile in care mai sunt doar trei ani pana la termenul limita, constituie infractiune de neglijenta in serviciu contra intereselor publice, conform Codulului Penal.

In replica, Primaria Capitalei a aratat ca intarzierea finalizarii programului de reabilitare a scolilor in cadrul proiectului finantat de Banca Europeana de Investitii (BEI) se datoreaza faptului ca licitatiile de atribuire a lucrarilor au fost reluate in repetate randuri din lipsa ofertantilor.

„Exista anumite unitati de invatamant cuprinse in program pentru care demararea lucrarilor de executie nu s-au realizat inca, principala cauza fiind reluarea licitatiilor pentru atribuirea contractelor de mai multe ori, ca urmare a faptului ca nu s-a depus nicio oferta sau a faptului ca niciuna dintre ofertele depuse nu indeplineau cerintele de atribuire. La licitatia din 18 iulie 2006 pentru reabilitarea a 21 scoli au fost adjudecate doar sase, la licitatia din 1 noiembrie 2006, din 20 scoli au fost adjudecate doar sase – licitatia din 12 decembrie 2006 pentru sase scoli nu a putut fi atribuita, licitatia din 21 iunie 2007 pentru 38 scoli – neadjudecata. De fiecare data, reluarea procedurilor a presupus parcurgerea etapelor si termenelor prevazute de lege”, se spune intr-un comunicat al municipalitatii.

Potrivit edililor Capitalei, cauzele care determina constructorii sa nu fie interesati de reparatiile acestor scoli ar fi fluctuatiile monedei euro. „A iesit in evidenta necesitatea recalcularii indicatorilor tehnico-economici, in functie de influentele negative aparute pe pietele financiara si economica determinate de evolutia cursului euro/ron (contractele sunt in euro , plata in ron), inflatia, cresterile de pret pentru manopera si materiale, precum si exigentele impuse de BEI in utilizarea imprumutului. In aceasta situatie, in cursul lunii august se va supune aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) actualizarea indicatorilor tehnico-economici,” se arata in comunicat.

Totodata, se precizeaza ca Primaria Capitalei a informat Primariile de sector cu privire la stadiul proiectului si a cerut ca acestea sa asigure conditiile necesare inceperii anului scolar 2007-2008, chiar daca scolile respective sunt cuprinse in programul BEI.

Proiectul BEI de Reabilitarea Infrastructurii Educationale in Bucuresti prevede reabilitarea cladirilor pentru 102 unitati de invatamant preuniversitar de stat, repartizate astfel: Sector 1 – 11 unitati de invatamant; Sector 2 – 24 unitati de invatamant; Sector 3 – 12 unitati de invatamant; Sector 4 – 23 unitati de invatamant; Sector 5 – 13 unitati de invatamant; Sector 6 – 19 unitati de invatamant si dotarea cu mobilier scolar, echipamente pentru laboratoare si cabinete medicale, articole sportive, dotari cantine si semiinternate, instrumente muzicale, dotari speciale, echipamente IT, in functie de profilul unitatii de invatamant.