Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) au semnat, miercuri, un protocol de colaborare, în prezenţa ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, cu scopul de a susţine competitivitatea IMM-urilor şi de a încuraja spiritul antreprenorial.
Preşedintele AMR, Robert Negoiţă, a remarcat că este răspândită concepţia conform căreia primăriile trebuie să gestioneze în primul rând domenii precum sănătatea, educaţia, spaţiile verzi, transportul în comun. Pe de altă parte, el şi-a exprimat convingerea că administraţia locală trebuie să se preocupe şi de stimularea mediului de afaceri.
„În lumea dezvoltată, adminstraţia, în general, şi aş spune eu mai ales administraţia locală, este implicată în dezvoltarea economiei, în a asigura un mediu economic cât mai prielnic, favorabil. Aşa că ne propunem ca şi în România administraţia publică locală să se implice în chestiunea aceasta. Am căutat în legislaţie şi chiar avem discuţii şi încercăm să găsim soluţii: cum să definim în reglementări implicarea mai profundă, mai consistentă a administraţiei locale în tot ce înseamnă stimularea mediului de afaceri, a economiei locale„, a declarat Negoiţă.
Ilan Laufer a subliniat la rândul său importanţa colaborării dintre Guvern şi autorităţile locale, adăugând că ministerul pe care îl conduce vizează mai multe activităţi în acest sens.
„Ne aflăm într-un moment pe care îl considerăm foarte important. După încheierea înscrierilor în programul Start-Up Nation, avem peste 8.500 de societăţi care urmează să fie finanţate. Aceste societăţi trebuie să ajungă într-un cadru care să le permită o dezvoltare coerentă şi o susţinere reală din partea noastră. În acest sens, este o prioritate pentru noi să încurajăm şi să susţinem crearea unui ecosistem pentru mediul de afaceri şi antreprenori. În acest sens, va exista o colaborare concretă între noi”, a spus el.
Ministrul a menţionat că în scurt timp va fi creat un grup de lucru, care va stabili o serie de măsuri de implementat.
Preşedintele ARB, Sergiu Oprescu, a declarat să sistemul bancar are o stabilitate structurală mare, fiind pregătit şi interesat să finanţeze segmentul IMM-urilor.
„Bineînţeles, trebuie să privim totul ca făcând parte dintr-un ecosistem mult mai larg. Este un ecosistem financiar. Nu se referă numai la sistemul bancar. Ne referim aici şi la fonduri de garantare, ne referim la fonduri de capital de risc. Trebuie să venim în întâmpinarea nevoilor antreprenorului român cu toată oferta financiară de care acesta ar putea să aibă nevoie pe parcursul dezvoltării sale”, a spus el.
Preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a oferit şi un exemplu concret în ce priveşte măsurile vizate. „În acest moment, autorităţile publice nu au cadrul legislativ să înfiinţeze incubatoare, acceleratoare de afaceri la nivel local sau să finanţeze – aşa cum se întâmplă în alte părţi ale Europei şi ale lumii – să îşi creeze propriile instrumente financiare de susţinere a întreprinzătorilor locali: fonduri de investiţii, fonduri de garantare şi aşa mai departe. Acesta este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm împreună, pentru că este în beneficiul tuturor, al antreprenorilor, al autorităţilor locale. (…) Trebuie să trecem de la nişte autorităţi pasive spre nişte autorităţi pro-active, care susţin economia, comunitatea oamenilor de afaceri locali”, a subliniat el.
Alexandru Petrescu, directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a precizat că această instituţie face un prim pas „în a se redefini, în a-şi regândi portofoliul de produse de garantare” care să vină cu adevărat în susţinerea IMM-urilor. „Avem o abordare pragmatică şi căutăm ca prin măsurile, strategia pe care le vom implementa în perioada următoare să ne recâştigăm poziţia de instituţie care să ajute cu adevărat la finanţarea IMM-urilor”, a precizat el. AGERPRES