Protocol între Primăria Brașov şi Asociaţia “Milioane de Prieteni”, pentru gestionarea câinilor fără stăpân

caini comunitari.jpgProblema cânilor fără stăpân a devenit în timp o problemă socială şi aceasta nu se poate rezolva decât dacă asociaţiile pentru protecţia animalelor împreună cu administraţiile locale şi cu toţi cetăţenii se implică împreună în luarea măsurilor necesare, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la primăria Braşov, Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei “Milioane de Prieteni” (AMP), înfiinţată la Braşov în urmă cu 17 ani.

Primăria şi Asociaţia “Milioane de Prieteni” au semnat, luni, un protocol de colaborare care va fi supus spre aprobare Consiliului Local, prin care se reglementează gestionarea a câinilor fără stăpân.

“Este un protocol foarte important pentru Primăria municipiului Braşov care, împreună cu Asociaţia Milioane de Prieteni, rezolvă o problemă în ceea ce priveşte prinderea şi gestionarea câinilor fără stăpân. Noi, ca municipalitate, asigurăm strângerea câinilor de pe străzi, cu două echipe care vor lucra în două schimburi, cu un mijloc de transport special pentru transportul câinilor în condiţii normale la adăpostul primăriei din cartierul Strupini. Asociaţia Milioane de Prieteni va avea un rol foarte important în ceea ce priveşte coordonarea activităţii şi a administrării adăpostului. Dacă după 14 zile lucrătoare, 20 cu tot cu sâmbete şi duminici, câinii nu vor fi înfiaţi, sau măcar o parte dintre ei, Asociaţia Milioane de Prieteni preia hrănirea şi administrarea lor în continuare. Noi nu vrem să omorâm câinii la Braşov, vrem să-i strângem de pe străzi şi să-i conştientizăm pe braşoveni că numai prin implicarea lor putem să rezolvăm această problemă”, a declarat viceprimarul Adrian Atomei.

Preşedinta Asociaţiei “Milioane de Prieteni” a făcut apel la braşoveni, dar şi la firmele private care adăpostes câini să-i aducă la sterilizarea gratuită pe care o face AMP. “Derulăm campania ‘Un câine castrat este un câine salvat’. Iniţial am spus că această campanie se va încheia la 1 noiembrie, dar după semnarea acestui protocol, o vom continua şi în luna noiembrie. Castrarea este gratuită, dar vom vaccina câinele şi îi vom face şi carnet de sănătate. Fac apel la braşoveni să vină cu câinii pe care îi au în întreţinere să-i castrăm, să-i vaccinăm şi să le facem carnet de sănătate gratuit. Vrem să dăm încredere oamenilor că ceea ce facem împreună are ca scop asigurarea siguranţei cetăţenilor”, a afirmat Cristina Lapis.

Conform viceprimarului Adrian Atomei, din bugetul local se acordă, în acest an, Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din subordinea Consiliului Local, suma de 900.000 de lei. La adăpostul primăriei de la Stupini sunt în prezent 150 de câini, la o capacitate de 300 de locuri, din care 41 sunt pui, iar la adăpostul Asociaţiei Milioane de Prieteni sunt 600 de câini din care 250 sunt pui.

Potrivit Cristinei Lapis, anul trecut, de la adăpostul Asociaţiei Milioane de Prieteni, au fost adoptaţi în Franţa, Germania, Anglia un număr de 250 de câini, iar în acest an până acum, 150 de câini. În ultimii 10 ani de la acest adăpost au fost adoptaţi de familii din străinătate 8000 de câini. AGERPRES