Casa Regală a României, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria municipiului Alba Iulia vor semna marţi, de Ziua Regalităţii, un protocol care va proiecta pe o perioadă de zece ani modul de colaborare dintre cei trei parteneri, subliniind în principal un calendar de activităţi ce se vor desfăşura în luna octombrie a fiecărui an în Alba Iulia, ca expresie a susţinerii şi recunoaşterii publice reciproce.
Temele propuse implică diverse domenii de activitate – educaţie, cultură, turism, diplomaţie etc – şi se concretizează prin organizarea unor evenimente la nivelul municipiului Alba Iulia, ca apreciere a actorilor locali faţă de sprijinul şi vizibilitatea conferite judeţului Alba şi municipiului Alba Iulia de către Casa Regală.
Astfel, în fiecare an va fi marcată Ziua Regalităţii, în amintirea datei de 15 octombrie 1922, când, în Catedrala Ortodoxă, suveranii Ferdinand şi Maria au fost încoronaţi ca regi ai României Mari.
Marţi, în prezenţa Principelui Radu, Liceul de Arte din Alba Iulia va primi denumirea de
„Regina Maria”, urmând să fie dezvelită şi o placă în acest sens. Ulterior, la Sala Unirii, la ora 12,30, va avea loc semnarea unui Protocol între Casa Regală, CJ Alba şi Primăria municipiului Alba Iulia, moment urmat de prezentarea cărţii „Regina Maria, Regele Ferdinand”. Seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia este programat un concert de operă.
Încoronarea de la Alba Iulia a fost momentul simbolic care a încununat procesul de creare a naţiunii române şi a statului român. În faţa reprezentanţilor tuturor provinciilor româneşti, a armatei şi clerului, a reprezentanţilor corpului diplomatic şi a trimişilor speciali ai unor state, la 15 octombrie 1922 a avut loc un ceremonial fastuos, urmat de o mare serbare populară. În condiţiile în care populaţia oraşului era de doar câteva mii de locuitori, la parada militară au participat atunci 50.000 de soldaţi. Prin intermediul presei şi al cinematografului, evenimentul încoronării de la Alba Iulia a ajuns cunoscut în întreaga lume.
Prin evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922, act supranumit „Întabularea Transilvaniei pe România”, s-a consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.
Alături de intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia în 1 noiembrie 1599 şi actul Unirii de la 1 Decembrie 1918, ceremonia încoronării din 15 octombrie 1922 reprezintă cel de-al treilea mare eveniment găzduit de acest oraş de-a lungul istoriei sale. AGERPRES