Un protocol de promovare turistică a judeţului Maramureş a fost semnat sâmbătă de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Anca Pavel Nedea, cu reprezentanţii Consiliului Judeţean. Îmbrăcată în costum popular tradiţional, Anca Pavel Nedea a semnat protocolul împreună cu preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu, ea primind din partea autorităţilor locale primul paşaport turistic, un ghid de buzunar cu cele mai importante destinaţii din judeţ.

„Astăzi, împreună cu preşedintele CJ Maramureş, vom încheia protocolul de colaborare între ANT şi CJ Maramureş, în urma căruia manualul de branding şi branding turistic al României va fi promovat de CJ Maramureş în toate materialele, iar ANT va promova activ judeţul Maramureş în toate acţiunile sale”, a spus Anca Pavel Nedea.

Preşedintele ANT a arătat că zona Mara – Cosău – Creasta Cocoşului a fost avizată ca destinaţie ecoturistică, având recunoaştere naţională şi internaţională. „În Maramureş există 8 biserici patrimoniu UNESCO, atâtea tradiţii, obiceiuri, port popular tradiţional încât consider că Maramureşul ocupă şi trebuie să ocupe un loc important în promovarea brandului turistic al României. (…) Pot să spun că judeţul Maramureş se regăseşte în cele patru produse specifice selectate: turism rural, circuite culturale, turism activ şi de aventură şi turism în natură. România este în acest moment printre primele ţări din Europa care a dezvoltat un sistem de recunoaştere a destinaţiilor de ecoturism pe baza standardului european din ecoturism, primul turism recunoscut la nivel mondial ca şi turism viabil”, a afirmat Nedea.

Preşedintele ANT a participat, sâmbătă, la evenimentul cultural dedicat promovării satului şi tradiţiilor populare „Zilele Maramureşului”, aflat la a doua ediţie. „Să ştiţi că puterea este în dvs, cei de aici, (…) îmi exprim aprecierea faţă de CJ Maramureş faţă de organizarea evenimentului, care îşi propune valorificarea potenţialului cultural, a valorilor tradiţionale şi spirituale, dar şi a judeţului din punct de vedere al potenţialului său turistic. (…) Maramureşul se numără printre cele mai importante destinaţii turistice din ţara noastră. Este un ţinut de legendă, un ţinut de cultură şi civilizaţie, care şi-a dăltuit în lemn istoria, este locul unde tradiţia, portul şi arta populară se păstrează ca nicăieri în România. Obiceiurile străvechi de peste ani, locurile unor cetăţi dacice şi fortificaţiile din Primul şi Al Doilea Război Mondial, muzeele şi casele memoriale, Cimitirul Vesel de la Săpânţa, la care se adaugă ospitalitatea dvs, a maramureşenilor, sunt tot atâtea motive care te determină să vii aici cu tot sufletul”, a declarat Anca Pavel Nedea, în faţa celor câteva sute de persoane prezente la Muzeul Satului din Baia Mare.

La rândul său, preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu, a arătat că este important ca acest eveniment să continue. „Vreau să transmitem mai departe Maramureşul aşa cum este el. Nici nu mai ştiu cum s-a născut acest eveniment şi nici nu are importanţă, însă cred că mai important va fi să-l perpetuăm, să-l duceţi mai departe dvs, cei care veţi fi în administraţia publică a judeţului Maramureş. (…) Astăzi o să ne încânte colegii noştri cu frumoasele costume populare, cu elemente de gastronomie tradiţională, cu tot ce înseamnă atmosferă maramureşeană”, a spus Zamfir Ciceu.

Evenimentul „Zilele Maramureşului” (6 – 8 mai) urmăreşte promovarea identităţii culturale, a valorilor materiale şi spirituale, dar şi a judeţului ca destinaţie turistică. AGERPRES