Consilierii locali tulceni au aprobat, joi, protocolul de colaborare cu o societate privată pentru construirea şi exploatarea unei centrale de producere a energiei termice şi electrice în cogenerare, studiul de fezabilitate al investiţiei urmând să fie aprobat în şedinţa de luna viitoare.

Protocolul care se va încheia cu societatea Monsson Power SRL prevede că investitorul va asigura finanţarea cheltuielilor premergătoare înfiinţării societăţii create pentru proiect, iar Consiliul local va pune la dispoziţia proiectului terenul necesar investiţiei şi, dacă va fi cazul, va asigura utilităţile.

„Cazanul de apă fierbinte (CAF-ul, nn) este o investiţie realizată acum 10 ani, amortizată deja, iar în continuare mai mult de doi ani nu va ţine. În acest context ne-am gândit la o soluţie alternativă, respectiv centrala în cogenerare”, a declarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.

După ce luna viitoare va fi supus aprobării studiul de fezabilitate a investiţiei, potrivit Protocolului aprobat joi de consilierii locali, societatea privată are datoria ca până la data de 15 mai a.c. – să identifice banca ce va finanţa proiectul, astfel încât până la jumătatea anului curent să se încheie acordul de participare şi înfiinţare a societăţii care va construi şi exploata centrala în cogenerare. „Cheltuielile de producţie a energiei termice prin CAF sunt de două ori mai mari decât preţul de vânzare către populaţie, diferenţa fiind suportată de Primăria municipiului prin subvenţie. (…) Prin înlocuirea CAF-ului cu echipamente de cogenerare, odată cu obţinerea energiei termice se va obţine şi energie electrică. Prin obţinerea a două surse de energie şi valorificarea acestora, se vor diminua costurile pentru producerea şi furnizarea energiei termice”, se arată în hotărârea votată joi de consilierii locali. Durata de realizare a investiţiei a fost estimată între 2 şi 5 ani, iar costul investiţional la 12.653.005 euro.

În timpul şedinţei de joi, consilierii locali au aprobat atât bugetul municipiului Tulcea, cât şi proiecte de hotărâre necesare extinderii reţelei de furnizare a apei potabile şi modernizării unor străzi din suburbia Tudor Vladimirescu, aceste proiecte urmând să stea la baza unor solicitări de finanţare din partea Grupului Local de Pescărie Durabilă (FLAG) Delta Dunării. AGERPRES