Peste 100 de persoane au protestat, marţi, în faţa Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, nemulţumite de banii pe care îi primesc ca despăgubire pentru terenurile expropriate pe care se construieşte noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

Protestatarii au cerut demisia preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, au huiduit şi au scandat ‘hoţii, hoţii’. Ei sunt nemulţumiţi de evaluarea terenurilor lor şi spun că preţurile care le sunt oferite au scăzut foarte mult. Protestatarii susţin că la prima evaluare au primit, în funcţie de zonă, între 8, 10 şi 12 euro/mp, iar acum primesc între 0,4 lei şi 2 euro/mp. Totodată, protestatarii susţin că dacă nu vor primi sume rezonabile pentru terenurile lor ar urma să facă proteste prin care să blocheze lucrările la noua pistă a aeroportului clujean.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a ieşit în faţa protestatarilor şi apoi a purtat discuţii cu o delegaţie a acestora, declarând că el nu poate face altceva decât să respecte legea.

Pe 7 iunie, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, se arăta nemulţumit de demersurile CJ Cluj în ceea ce priveşte respectarea termenelor de execuţie a noii piste a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. El a declarat atunci că este în pericol termenul de 15 octombrie fixat iniţial pentru darea în folosinţă a pistei.

‘Acum suntem în situaţia în care aşteptăm de la Consiliul Judeţean identificarea tuturor proprietarilor, pentru că e nevoie de exproprieri. Vă spun cu sinceritate că sunt surprins, pentru că acum o lună şi ceva nimeni de la Consiliul Judeţean n-a spus că ar fi o problemă’, a punctat Liviu Dragnea.
El a spus că din cauza condiţiilor vechii piste, compania aeriană Lufthansa intenţiona să se retragă de pe aeroportul clujean, dar că între timp au fost îndeplinite condiţiile cerute de compania germană pentru vechea pistă.

‘Lufthansa a vrut să se retragă. Lufthansa pusese serios problema să se retragă, pentru că pista veche nu mai îndeplinea toate condiţiile de siguranţă. Acesta a fost şi motivaţia pentru care CJ şi conducerea aeroportului au decis să înceapă construcţia acestei piste. Asta a fost şi motivaţia pentru care noi am venit de la guvern, pentru că Aeroportul Cluj are o importanţă specială pentru noi’, a subliniat Liviu Dragnea.

Pe 26 aprilie, Liviu Dragnea spunea că noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca trebuie finalizată până la mijlocul lunii octombrie, declarând că acest lucru se joacă ‘cu demisiile pe masă’ ale celor responsabili.

‘Prima etapă este cea de 2.100 de metri, pe care trebuie s-o finalizăm până la 15 octombrie, pentru etapa următoare, discuţia este să se finalizeze şi canalul care va fi realizat pentru devierea Someşului, şi continuarea pistei în următorul an, maxim doi ani de zile. Există finanţare, bani europeni, şi pentru această lucrare’, a menţionat Liviu Dragnea.

Pe 16 iunie 2011, CJ Cluj anunţa că prima parte, de 2.100 de metri, a viitoarei piste de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca ar urma să fie construită de o asociere de trei firme, contra sumei de 137 de milioane de lei, în urma organizării licitaţiei. Costul total al pistei de 3.500 de metri ar urma să se ridice la 78 de milioane de euro.

Pe 8 septembrie 2011 s-a dat startul lucrărilor de execuţie la noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, lucrări care trebuiau încheiate în termen de şase luni. AGERPRES