Senatorii au respins pe 8 iulie propunerea legislativă a PMP referitoare la unele măsuri privind buna organizare şi desfăşurare a alegerilor locale din anul 2020, care prevedea folosirea votului electronic şi prin corespondenţă.

Proiectul legislativ, care are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri ce vizează procedura de votare şi garanţiile electorale, are termen de adoptare tacită data de 9 iulie, motiv pentru care senatorii s-au reunit miercuri în plen.

Propunerea iniţiată de grupul parlamentar al PMP referitoare la unele măsuri privind buna organizare şi desfăşurare a alegerilor locale din anul 2020 a avut raport de respingere din partea Comisiei juridice a Senatului. Şi avizul Guvernului a fost unul negativ.

Proiectul prevede ca alegerile locale să se desfăşoare fie prin votarea prin corespondenţă, fie în mod electronic, conform opţiunii alegătorului, iniţiatorii invocând necesitatea prevenirii răspândirii noului coronavirus, situaţie în care „statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice a cetăţenilor”.

De asemenea, propunerea legislativă prevede că la alegerile locale din 2020 nu se aplică nici condiţia privind numărul de susţinători necesar pentru depunerea candidaturilor partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi a candidaturilor independente. În schimb, iniţiativa introduce o altă condiţie: propunerile de candidaţi trebuie să fie însoţite de dovada virării garanţiilor electorale la Autoritatea Electorală Permanentă.

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a declarat că parlamentarii Uniunii au depus deja un proiect de lege care „stă ascuns în sertarele Camerei Deputaţilor, de mai bine de un an”, şi „nu o lege de trei rânduri”.

„De regulă, metoda cea mai bună de a ucide o idee bună este o lege proastă. Este exact ce avem în discuţie acum – noţiunea de vot electronic la distanţă este extrem de important, cetăţenii din diaspora ştiu acest lucru. (…) USR a depus deja un proiect de lege care stă ascuns prin sertarele Camerei Deputaţilor de aproape un an, dar nu o lege de trei rânduri, este o propunere concretă care explică exact ce trebuie făcut în luni şi ani de zile, pentru ca votul electronic la distanţă să fie o soluţie viabilă. (…) A veni în ultima clipă şi a propune o soluţie de două rânduri pentru votul electronic la distanţă este complet lipsit de raţionalitate practică. Dar, pe de altă parte, nu putem vota împotriva votului electronic. De aceea, USR se va abţine”, a spus senatorul.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor. AGERPRES