Propunerea legislativa privind modificarea legii administratiei publice locale a fost respinsa de Camera Deputatilor

Deputatii au respins o propunere legislativa privind modificarea Legii 215/2001 privind administratia publica locala. Deputatii au fost de acord cu raportul de respingere intocmit acestui proiect de act normativ de catre Comisia pentru administratie publica.
Potrivit unuia dintre initiatori, deputatul conservator Petru Calian, propunerea legislativa avea drept scop ca in perioada mandatului alesii locali sa nu faca politica. “Scopul este acela de a face administratie publica locala nu politica”, a spus Petru Calian. Deputatul conservator crede ca primarii fac mai mult politica si ca “se folosesc de banii contribuabililor”. “In continuare ne jucam cu banul public, dar cineva ne priveste si cel care ne priveste este electoratul”, a adaugat Petru Calian.

Propunerea legislativa avea caracter de lege organica, prima camera parlamentara sesizata fiind Camera Deputatilor. Potrivit expunerii de motive, interferenta oricaror alte preocupari si atributii in activitatea conducatorilor locali, cu referire stricta la primari si viceprimari, indiferent de unitatea administrativ-teritoriala pe care o conduc, este de natura sa pericliteze interesele populatiei locale. Prin depolitizarea functiei de primar si de viceprimar, initiatorii inteleg renuntarea acestora la pozitiile politice si la calitatea de membru in partidul pe listele caruia a fost ales, pe perioada mandatului, urmand ca acestia sa-si reia activitatea politica la finalizarea mandatului de primar sau, respectiv, viceprimar. (Un material de Ionut CALUSCHI)