Propunere legislativă PNL: primarii să fie aleşi în două tururi, iar preşedinţii de CJ, indirect

urna de vot.jpgUn număr de 63 de parlamentari PNL propun ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene şi viceprimarii să fie aleşi prin vot indirect de consiliile judeţene, respectiv locale. Iniţiativa legislativă vizează modificarea Legii 67/2004 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

“Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul municipiului Bucureşti, se aleg pe circumscripţii electorale, prim scrutin uninominal în două tururi, dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine în primul tur de scrutin peste 50% plus unu din voturi”, se arată în proiectul legislativ, care prevede şi faptul că preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene şi viceprimarii se aleg prin vot indirect de către consiliile judeţene, respectiv locale.

Propunerea legislativă stipulează şi faptul că alegerile pentru consilieri şi primari sunt valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot. “Cu un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului nu se mai organizează alegeri pentru consiliile locale, consiliile judeţene, primari, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru primarul general al Municipiului Bucureşti”, se mai arată în proiectul legislativ, semnat de 63 de parlamentari PNL, printre care se numără Radu Stroe, Călin Popescu-Tăriceanu, Mihăiţă Calimente şi liderii senatorilor şi deputaţilor liberali, Puiu Haşotti şi Andrei Gerea.

Senatul este prima cameră sesizată în legătură cu această iniţiativă legislativă, care a fost depusă în septembrie la Parlament. AGERPRES