Propunere de modificare a Legii Apelor

Dupa un an cu valuri succesive de inundatii si pagube imense, Ministerul Mediului propune modificarea Legii Apelor, in sensul unei aparari mai eficiente impotriva acestor fenomene. Proiectul este supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului si, daca va fi aprobat in forma de acum, va interzice, printre altele, taierea padurilor care protejeaza impotriva inundatiilor.
Potrivit proiectului, autoritatile vor sa interzica circulatia auto pe diguri si pe baraje. Mai mult, administratorii trebuie sa se ocupe de intretinerea podurilor si podetelor, astfel incat, in cazul ploilor abundente, apa sa se poata scurge fara probleme. Autoritatile locale sunt obligate sa isi asigure materialele necesare si mijloacele de interventie in cazul unor calamitati naturale si sa supravegheze exploatarea nisipului si a pietrisului din albiile raurilor. De asemenea, noua lege prevede ca proprietarii ale caror terenuri agricole au fost inundate, sa fie despagubiti din fondul de asigurari. Iar daca legea nu va fi respectata, amenzile sunt drastice – intre 100 si 500 de milioane de lei vechi.

Toate aceste modificari vin dupa ce inundatiile din acest an au produs pagube de peste 1,5 miliarde de euro. Printre cauzele care au dus la cresterea pierderilor se numara si faptul ca nimeni nu s-a ocupat de amenajarea cursurilor mici de apa sau de curatarea santurilor de scurgere a apelor pluviale.