Câţiva zeci de proprietari de locuinţe din municipiul Cluj-Napoca au depus plângere prealabilă şi au cerut Primăriei să revoce hotărârea prin care sunt obligaţi la plata unui impozit local pe clădire cu 500 % mai mare, pentru nereabilitarea acesteia.

Oamenii au participat, marţi, la şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca şi au spus că iau în considerare inclusiv varianta de a apela la instanţă. Ei au declarat că hotărârea prin care este mărit impozitul pentru proprietarii care nu şi-au reabilitat imobilele în care locuiesc, şi care a intrat în vigoare la începutul anului, este abuzivă.

Unul dintre proprietarii care a participat la şedinţa de marţi a explicat că locuieşte într-o clădire care este catalogată ca monument istoric şi că reabilitarea acesteia cere un timp anume, deoarece sunt necesare avize pe care trebuie să le dea Ministerul Culturii.

Lucrările de reabilitare nu se pot face pompieristic în trei luni, fiind nevoie de diverse avize de la Ministerul Culturii şi de consultarea unor specialişti. Primăria este coproprietar cu o cotă de peste 26% din imobil şi nu a făcut nimic pentru reabilitare. Noi, cei 8 proprietari, am început demersuri pentru executarea lucrărilor încă din februarie 2016 şi am achitat aproape 10.000 de euro costul proiectării pentru o lucrare estimată la 100.000 de euro. În cazul în care nu se revocă hotărârea de majorare a impozitului cu 500%, pe care o considerăm nelegală, ne vom adresa instanţei de contencios administrativ„, a spus bărbatul.

În situaţii similare se află şi alţi proprietari, care au îşi au locuinţele în zona centrală a oraşului şi care spun că procesele de avizare necesită luni de zile. Unii consideră că hotărârea de CL, dată în decembrie anul trecut, este abuzivă, în condiţiile în care, spun ei, că au început deja lucrările de reabilitare.

Consilierii locali clujeni au respins, marţi, majoritatea plângerilor prealabile depuse.

La rândul său, primarul Emil Boc a afirmat că, decât să dea bani pe avocaţi, oamenii ar fi putut să folosească sumele respective pentru reabilitarea imobilelor. „Dacă pui banii care trebuie plătiţi pentru impozitul majorat cu banii pentru avocat se poate reabilita clădirea şi scăpăm de pericolul de a cădea vreo cărămidă sau ţiglă în capul trecătorilor. Poate este mai bine să îi încurajăm pe oameni să iasă din această pasivitate. Majorarea impozitelor cu 500% nu este îndreptată împotriva cuiva, ci serveşte interesului public şi siguranţei fiecărui cetăţean din acest oraş. Trebui să iasă din starea de pasivitate care poate pune în pericol viaţa cuiva în fiecare zi”, a spus Emil Boc.

Hotărârea a fost luată de consilieri, anul trecut, şi pe fondul unor probleme pe care municipalitatea le-a avut, în ultimii ani, când a fost acuzată că oraşul devine un pericol, după ce, în câteva cazuri, unele persoane au fost accidentate de elemente de zidărie desprinse de pe clădiri. Un asemenea accident mai serios a avut loc în urmă cu un an, când o fată ajuns la spital după ce o bucată de zid i-a căzut în cap, chiar în centrul oraşului. Ulterior, municipalitatea a încercat să intervină, controlat, acolo unde specialiştii au remarcat că există pericolul desprinderii de pe faţadă a unor elemente, însă au apărut alte discuţii, privind mutilarea clădirilor din punct de vedere estetic.

Primăria Cluj-Napoca a notificat, în total, peste 600 de proprietari de locuinţe sau sedii de firme cu privire la hotărârea privind majorarea impozitului pe case cu 500 % începând cu 1 ianuarie 2017, conform modificărilor aduse Codului Fiscal. AGERPRES