Consilierii municipali orădeni au votat, în şedinţă extraordinară, aprobarea depunerii spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a proiectului noului spital de boli infecţioase şi pneumologie din Oradea.

Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea pregăteşte proiectul viitorului spital pentru a fi depus spre finanţare pe Componenta C12 – Sănatate, în cadrul PNRR.

Finanţarea nerambursabilă va fi de 95% şi reprezintă 565.718.132,07 lei (valoare fără TVA) în timp ce contribuţia Primăriei Oradea va fi de 5%, respectiv 28.285.906,60 lei (valoare fără TVA).

Proiectul votat de consilierii municipali mai prevede suportarea din bugetul local a sumelor reprezentând alte cheltuieli necesare finalizării acestuia, cheltuieli ce pot apărea pe durata implementării lui.

Pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa, din Oradea, urmează să fie construit un nou spital de boli infecţioase şi pneumologie, o clădire care va corespunde tuturor cerinţelor secolului XXI. Construcţia va avea o amprentă la sol de 10.516 metri pătraţi, iar suprafaţa desfăşurată va fi de 40.334 metri pătraţi.

Spitalul se va construi pe 4 etaje, va avea minim 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor, ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi, la care se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungând la un total de minim 249 de paturi şi maxim 326 de paturi.

Capacităţile noului Spital de Boli infecţioase şi pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare şi un bloc operator de 15 dimensiuni reduse.

Spitalul va avea, de asemenea, şi un compartiment pentru urgenţe, cu camera de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite: boli infecţioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli studiu, camere pentru rezidenţi, etc).

Totodată, va avea un compartiment pentru primiri urgenţe, cameră de tratament şi monitorizare, 3 izolatoare şi cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale. Va cuprinde şi un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialităţi, precum şi săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi şi o camera hiperbară. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum şi din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC.

Pentru a oferi servicii medicale complete în specialităţile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienţilor internaţi, şi serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcţionale, endoscopie bronşică şi digestivă).

Accesul auto principal se va realiza direct din strada Vlădeasa, pe ambele laturi ale spitalului. Vor fi 175 locuri de parcare pentru autoturisme şi 139 locuri de parcare biciclete, distribuite în parcaj subteran şi parcaje la sol. AGERPRES