”Proiectul Tinerilor Profesionisti” a fost lansat de Institutul National de Administratie

Problemele de acum doi ani privind asigurarea fondurilor necesare oferirii de burse absolventilor ”Proiectului Tinerilor Profesionisti – Young Professional Scheme (YPS)”, realizat de Institutul National de Administratie, au fost rezolvate, avand in vedere ca programul de finantare Phare 2005 incepe sa se deruleze de abia acum, a declarat directorul INA, Dragos Dinca.
In contextul anuntarii celui de al treilea ciclu al proiectului YPS, directorul INA spera ca repartizarea pe posturi a managerilor publici sa nu mai fie o problema ca in 2005, deoarece au fost adoptate noi modificari la O.G. nr. 56/2004, care reglementeaza statutul managerilor publici.

”Cei 167 de absolventi ai cursurilor din anii precedenti sunt manageri publici in diferite ministere, agentii, la Secretariatul General al Guvernului, diferite prefecturi si consilii judetene sau locale, cat si in serviciile deconcentrate”, a declarat Dragos Dinca.

In 2005, un numar 84 de tineri care au absolvit cursuri de masterat in Occident si care au beneficiat, apoi, de un program de pregatire de un an la INA nu au fost angajati imediat dupa absolvire, iar statul a fost nevoit sa aloce lunar 840 de milioane pentru plata burselor pana cand acestia au fost incadrati, avand in vedere ca nu exista nicio lege care sa prevada ce statut vor avea acesti viitori manageri publici si nici cum si de catre cine urmau sa fie platiti.

Proiectul va fi lansat oficial peste cateva saptamani dupa ce vor fi stabilite toate detaliile referitoare la perioada de inscriere, conditiile care trebuie indeplinite de candidati si cursurile care vor fi urmate pentru perfectionare. Acesta este conceput pentru tinerii care doresc sa urmeze o cariera in administratia publica, urmand ca dupa absolvirea cursurilor sa devina manageri publici sau functionari cu statut special.

Acesti tineri, denumiti bursieri si stagiari, sunt formati prin intermediul a doua programe distincte, fiecare incluzand perioade de instruire in Romania si in state din Uniunea Europeana.

Programul de formare pentru bursieri dureaza doi ani si include un an de studii post-universitare la universitati din tari precum Franta, Italia, Anglia, Belgia, Germania si un an de formare continua la INA, in timp ce stagiarii se perfectioneaza timp de un an la INA si patru luni intr-o institutie europeana.

La absolvirea cursurilor se alcatuieste un clasament, pe baza caruia urmeaza sa se faca repartitia pe posturi. Managerii publici sunt functionari publici cu statut special, care continua reforma in administratia publica si contribuie la aplicarea acquis-ului comunitar in cadru institutiilor in care isi desfasoara activitatea, potrivit directorului INA.

YPS reprezinta o initiativa finantata de UE cu 3,5 milioane de euro, in cadrul programului Phare 2003, si se desfasoara cu sprijinul Guvernului, in parteneriat cu INA, Unitatea Centrala pentru Reforma in Administratia Publica (UCRAP) si Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP).