Proiectul privind realizarea centurii ocolitoare a Târgoviştei va continua, dă asigurări primarul interimar

stan_cristian.jpgProiectul de centură ocolitoare a municipiului Târgovişte a fost declarat nefuncţional pe bani europeni, urmând ca lucrarea să se realizeze cu fonduri dintr-un credit obţinut de Primăria Târgovişte, dar nu este exclusă nici posibilitatea obţinerii de bani de la bugetul de stat, a declarat primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan. Pentru realizarea centurii ocolitoare a Târgoviştei au fost accesaţi bani europeni în 2009, însă lucrările au fost oprite în 2012, când a fost reziliat contractul cu firma executantă, din cauza întârzierii lucrărilor. A fost semnat un alt contract în 2015, cu o altă firmă, dar nici aceasta nu a făcut mai nimic.

”Pe proiectul de centură a municipiului Târgovişte am finalizat expertiza, am finalizat proiectarea, urmează să intrăm luna asta sau luna viitoare să aprobăm indicatorii tehnico-economici, deci vom avea licitaţia de execuţie a lucrărilor pentru centura Târgoviştei. Potrivit reglementărilor Ministerului Dezvoltării, termenul pentru finalizarea centurii, termenul maxim, este martie 2019. Decizia de a continua proiectul privind centura se dovedeşte a fi foarte bună, existând posibilitatea inclusiv a finanţării din resurse de la bugetul de stat. În măsura în care se va termina trecerea în revistă a acestor proiecte, Ministerul Dezvoltării face acest lucru, proiectul este declarat nefuncţional pe fonduri europene şi în limita a 10% din valoarea totală a sumelor care trebuiau accesate pe fonduri europene se poate interveni prin fonduri de la bugetul de stat”, a precizat primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.

Edilul spune că primăria a accesat un credit care permite finanţarea lucrărilor la centură. ”În orice caz, noi avem finanţarea asigurată din credit la momentul de faţă, până la momentul finalizării licitaţiei de lucrări noi sperăm să se definitiveze această situaţie şi să ştim exact care va fi sursa de finanţare a proiectului. În orice caz, proiectul va continua”, susţine Cristian Stan.

Primarul Târgoviştei spune că banii cheltuiţi până acum la centura Târgoviştei pe proiectul european nu vor fi returnaţi. ”Tocmai asta e vestea bună, banii cheltuiţi până acum la proiectul european nu vor fi returnaţi. Fiind declarat nefuncţional şi prelungindu-se termenul până în martie 2019, banii nu trebuie returnaţi. De asta am spus că decizia privind continuarea proiectului de centură a municipiului Târgovişte şi luarea imediată a măsurilor privind expertizarea tehnică a lucrărilor existente plus proiectarea, deci această decizie a fost foarte inspirată şi ne permite în acest moment să degrevăm bugetul local de 200 şi ceva de miliarde de lei vechi (20 de milioane de lei, n.r.)”, a precizat primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.

Municipiul Târgovişte a accesat în 2009 pentru realizarea centurii ocolitoare un proiect cu fonduri europene de 88,7 milioane lei, dintre care 70,2 milioane de lei nerambursabili. Iniţial, partea de execuţie ar fi trebuit finalizată în luna august 2012, dar a fost reziliat contractul de execuţie de lucrări încheiat cu CAST SRL din cauza întârzierii foarte mari a lucrărilor. Lucrările au fost abandonate din 2012. La acel moment, lucrările la centură erau efectuate în proporţie de 27%. În vara anului 2015, a fost organizată altă licitaţie, iar câştigător al procedurii de achiziţie a fost asocierea SC Good Prod S.R.L. şi SK 13 Patstroy JSC. Timp de trei luni nu s-a realizat mai nimic în teren, singurele lucrări fiind în mare parte înlocuiri de borduri. După aceea lucrările au fost oprite.

Investiţia urmăreşte, pe lângă modernizarea şi reabilitarea a 13,8 kilometri de drum, extinderea şoselei de centură la patru benzi de circulaţie (acolo unde va fi posibil), precum şi reabilitarea podurilor şi a pasajelor aflate pe traseu, realizarea unei reţele de canalizare, reabilitarea trotuarelor şi a sensurilor giratorii. AGERPRES