Proiectul primarului de Suceava pe termoficare a fost respins în Consiliul Local

termica_suceava.jpgProiectul iniţiat de primarul PDL al Sucevei, Ion Lungu, privind demararea procedurilor pentru stabilirea prin licitaţie a firmei care să asigure serviciul de transport şi distribuţie a agentului termic în municipiu, a fost respins, joi, în şedinţa extraordinară a deliberativului local.

Condiţiile impuse prin caietul de sarcini erau ca societatea câştigătoare a licitaţiei să preia minim 130 de angajaţi ai SC Termica SA, să oferteze cel mai mic preţ, iar contractul să fie încheiat pe o perioadă de 20 de ani. Totodată, municipalitatea ar fi avut obligaţia să reabiliteze din fonduri proprii reţelele de termoficare din oraş, în condiţiile în care pierderile au fost estimate, în prezent, la peste 30%. SC Termica SA, firma ce asigură în prezent serviciul de trasport – distribuţie nu poate participa la licitaţie deoarece se află în insolvenţă.

Viceprimarul PNL Ovidiu Doroftei a declarat după şedinţa deliberativului că liberalii vor începe discuţii cu grupurile de consilieri în vederea susţinerii organizării unui referendum local prin care populaţia să se pronunţe dacă este de acord cu continuarea sistemului centralizat şi cheltuirea a 50 – 60 de milioane de euro din banii sucevenilor pentru reabilitarea reţelelor de termoficare.
Primarul Sucevei declara cu o zi în urmă că nu agreează ideea organizării unui referendum, în condiţiile în care, prin două hotărâri de Consiliu Local, din 2005 şi 2008, s-a decis ca sistemul de încălzire în municipiu să fie centralizat.

Totodată, liderul judeţean al PNL Suceava, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, a declarat, joi, că hotărârile la care face referire primarul s-au luat cu mulţi ani în urmă, timp în care s-au schimbat tehnologii şi viziuni în ceea ce priveşte termoficarea, iar sucevenii ar trebui să aleagă între sistemul centralizat şi centralele proprii, pe o piaţă concurenţială. În opinia lui Băişanu, menţinerea sistemului centralizat de termoficare şi delegarea serviciului de transport şi distribuţie unui operator privat, cu finanţarea din partea municipalităţii a reabilitării reţelelor de termoficare, reprezintă ”un tun” pe care sucevenii îl vor plăti timp de 20 de ani.

Potrivit lui Băişanu, prin caietul de sarcini municipalitatea este obligată să investească foarte mulţi bani în reabilitarea reţelelor, nu există nicio clauză de reziliere unilaterală a contractului, astfel încât firma câştigătoare ”ar mulge” mulţi bani de la populaţie. ”Primarul apără mai mult interesele unei firme şi nu ale cetăţenilor (…) E ca şi Roşia Montană. Noi avem bogăţia, aurul, şi alţii vin şi pun doi poli pe masă şi câştigă miliarde pe lună (…) Ion Lungu e foarte interesat de afacerea Bioenergy şi susţine ca populaţia să rămână la sistemul centralizat. E ceva necurat la mijloc. Când necuratul îşi bagă coada, primarul e la celălalt capăt al firului”, a spus Băişanu, subliniind că sucevenii trebuie să se pronunţe prin referendum, în condiţiile în care, până în prezent, s-a investit în termoficarea municipiului peste o sută de milioane de euro, bani cu care se putea achita gazul natural pe o perioadă de 20 de ani, dacă toate apartamentele din municipiu ar fi avut centrale termice. Liderul judeţean al PNL a spus că va demara demersuri în vederea organizării unui referendum local, odată cu alegerile europarlamentare din 25 mai. AGERPRES