inundatii.jpgAutorităţile locale din municipiul Reşiţa, alături de cele din oraşul Kikinda, Republica Serbia, au finalizat proiectul „Prevenirea inundaţiilor – Pentru o calitate mai bună a vieţii”, programul transfrontalier, în valoare de circa 930.000 euro, fiind considerat o reuşită.

„Am încheiat un proiect comun cu oraşul Kikinda din Serbia, un program transfrontalier, în valoare de peste 930.000 euro. Bugetul Reşiţei s-a ridicat la mai bine de 630.000 euro, din care am achiziţionat utilaje performante, de ultimă generaţie şi am realizat şi un sistem de alarmare a populaţiei, în caz de calamităţi. Mulţumim partenerilor noştri sârbi, mă bucur că ne-am mişcat bine şi am reuşit să finalizăm cu succes acest proiect”, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Reşiţa, Ioan Crina.

Cu acest prilej, la Reşiţa au fost prezentate echipamentele de intervenţie în situaţii de urgenţă achiziţionate prin acest proiect, al cărui obiectiv general îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii vieţii în regiunea transfrontalieră şi regiunea Dunării, prin creşterea nivelului de gestionare a situaţiilor de urgenţă şi de pregătire, în Reşiţa şi Kikinda, precum şi creşterea capacităţilor tehnice şi umane ale persoanelor implicate în domeniul situaţiilor de urgenţă.

„Bugetul nostru a fost de circa 330.000 euro, bani pe care am reuşit să îi cheltuim pe parcursul a doi ani, cât a durat implementarea proiectului. O parte din banii pe proiect au fost alocaţi pentru săparea de canale, pentru a preveni inundaţiile pe teritoriul municipiului Kikinda, deoarece am avut probleme foarte mari în anii precedenţi cu inundaţiile care au afectat atât terenurile agricole, cât şi casele oamenilor. Am reuşit să facem o suprafaţă de 28 de kilometri de amenajări de canale prin intermediul acestui proiect, apoi 250 de intrări de canalizare la intrarea în gospodăriile oamenilor, precum şi realizarea a trei sisteme de diguri care să apere localităţile de viituri”, a afirmat preşedintele comunei Rusko Selo, aparţinătoare oraşului Kikinda, Imre Kabok.

O altă sumă importantă din bugetul ce a revenit autorităţilor sârbeşti, de aproximativ 60.000 de euro, a fost alocată achiziţionării de echipamente. Mai exact, au fost cumpărate patru utilaje cu care se poate lucra în caz de situaţii de urgenţă şi cu ajutorul cărora se pot întreţine pe viitor toate aceste canale realizate pe proiect. „Altfel s-ar fi cheltuit foarte mulţi bani cu întreţinerea, plătind serviciile la terţe firme. Practic, s-a realizat chiar ceea ce spune titlul proiectului – prevenirea inundaţiilor pentru o mai bună calitate a vieţii, atât pe teritoriul oraşului Kikinda, din Serbia, cât şi pe teritoriul comunei aparţinătoare, Rusko Selo”, a mai precizat Imre Kabok. AGERPRES