internet.jpgProiectul pilot al primului portal pentru publicarea actelor administrative ale autorităţilor publice locale – Portal E-local – va fi lansat în toamna acestui an, a anunţat Nicolae Badea, preşedintele Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului din România. În acest sens, la Casa Eliad, a fost semnat un acord de colaborare între Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Comunelor din România şi Confederaţia Patronală a Industriei, Serviciilor şi Comerţului din România.

„O să trecem printr-o primă etapă, aceea de a avea un proiect pilot, care se va implementa într-un număr semnificativ de localităţi rurale, municipale şi orăşeneşti. După care se va trece la generalizare şi exploatare. Ceea ce este important este să creăm această uzanţă şi de ce nu mai mult decât uzanţă, ca regulă, aceea ca toţi participanţii în spaţiul administraţiei publice locale să dea curs acestei iniţiative. O aplicare redusă nu va avea consecinţele unei aplicări generalizate, o aplicare fără continuitate va avea handicapul fracturilor de reflectare a actului de administrare. (…) În toamna acestui an vom fi gata cu proiectul pilot”, a spus Nicolae Badea.

El a precizat că realizarea portalului nu va presupune obligaţii financiare din partea celor care participă la proiect. „Cred că este o oportunitate comună pentru toţi (…) această cooperare instituţională, care (…) este fără obligaţii financiare din partea celor care participă. Confederaţia patronală, prin membrii săi, se angajează, având disponibilitatea profesională, potenţialul tehnic, să dezvolte un portal pentru autorităţile administraţiei publice locale, în aşa fel încât, să spunem, câteva ţinte, care înseamnă reducerea timpului pentru circulaţia documentelor, în faza lor de proiect sau în faza punerii în aplicare să fie comprimată la maxim, comunicarea să fie transparentă, astfel încât cooperarea interinstituţională să existe într-un format bazat pe tehnologia digitală, accesul neîngrădit şi transparent şi fără costuri din partea cetăţenilor la modul în care este reglementată sub diverse aspecte activitatea socio-economică, culturală dintr-o comunitate, fie ea rurală, fie orăşenească, fie municipală. Şi, de ce nu, una dintre ţinte trebuie să fie aceea a transferului rapid de bună practică în reglementarea administrativă locală”, a afirmat Badea.
La rândul său, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), a declarat că scopul acestui proiect este acela de a îmbunătăţi transparenţa şi comunicarea publică. „Avem o lege a transparenţei care funcţionează şchiop sau deloc, în sensul în care am văzut chiar o statistică, sunt primării care nu-şi afişează bugetul. Ar trebui ca toate contractele, ar trebui ca tot ce e semnificativ, tot ce e de interes public în mod real să fie transparent, în mod real să poată beneficia toţi cei interesaţi de informaţie, adică să fie uşor accesibil, să fie postate pe site, să fie bine comunicate. Discutăm de un portal care exact acest lucru îl face”, a susţinut Negoiţă.

Primarul oraşului Amara, Victor Moraru, vicepreşedinte al Asociaţiei Oraşelor din România, a spus că acest portal are şi scopul de a uniformiza actul administrativ. „La acest moment în România există această mare problemă: o hotărâre de Consiliu local din acelaşi judeţ care trece pe la aceeaşi Prefectură este legală, o altă hotărâre de Consiliu local este ilegală. O hotărâre de Consiliu local de la Timişoara nu este legală, în schimb la Constanţa este legală. Prin acest portal înţelegem că vom intra în posesia tuturor hotărârilor. Asociaţia Oraşelor din România a propus chiar înfiinţarea la nivel central, în cadrul Ministerului Administraţiei sau Finanţelor Publice, a unui departament, un sistem gen SEAP, unde toate administraţiile publice să îşi transmită hotărârile de consiliu, iar actul administrativ să înceapă şi în România să aibă o uniformizare corespunzătoare”, a afirmat Victor Moraru.

Pe de altă parte, Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), şi-a exprimat speranţa ca acest portal să ducă la creşterea transparenţei în administraţia locală. „Acest portal sper să îmbunătăţească activitatea şi administraţia locală să înţeleagă că trebuie să fim mai transparenţi şi să oferim cetăţenilor ceea ce îi interesează”, a transmis Caraman. AGERPRES