Proiectul pentru infrastructura de apă şi canalizare din judeţul Tulcea este realizat în proporţie de 84%

canalizare250.jpgLucrările de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea prevăzute în cadrul unuia dintre cele mai mari proiecte finanţate de Programul Operaţional Sectorial Mediu în România sunt realizate în proporţie de 84%, cele trei staţii de epurare incluse în proiect fiind deja puse în funcţiune.

Potrivit societăţii Aquaserv SA, operatorul regional pentru servicii de apă şi canalizare, la Sulina lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare au fost finalizate încă de anul trecut, iar cele care vizează staţia de tratare a apelor de suprafaţă au fost realizate în proporţie de 80%, proiectul fiind finalizat în proporţie de 95%.

“Au fost foarte multe probleme în cadrul proiectului ‘Reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Tulcea’, din cauza corecţiilor financiare aplicate pentru achiziţii, dar acum pot spune că la începutul anului viitor proiectul va fi realizat în proporţie de 100%”, a declarat directorul societăţii Aquaserv SA, Ionel Caraman.

La Isaccea gradul de execuţie al proiectului este de 83%, după ce a fost pusă în funcţiune staţia de epurare, lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă au fost finalizate în proporţie de 77%, cele vizând reţelele de canalizare – în proporţie de 75%, iar staţia de tratare a apelor de suprafaţă – în proporţie de 80%.

La Măcin gradul de execuţie al proiectului este de 79%, după ce a fost pusă în funcţiune staţia de epurare, lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă au fost finalizate în proporţie de 71%, cele vizând canalizarea – în proporţie de 70%, iar staţia de tratare a apelor de suprafaţă – în proporţie de 75%.

În municipiul Tulcea gradul de execuţie al proiectului este de circa 80%, după ce a fost pusă în funcţiune staţia de epurare, lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă au fost finalizate în proporţie de 90%, cele vizând reţelele de canalizare – în proporţie de 85%, iar cele două staţii de tratare a apelor de suprafaţă au fost realizate în proporţie de până la 37%.

În luna mai a anului 2008, Uniunea Europeană a aprobat acordarea a circa 114 milioane de euro pentru realizarea proiectului iniţiat de Aquaserv în vederea reabilitării, extinderii şi înfiinţării reţelelor de apă uzată din Tulcea, Isaccea, Sulina şi Măcin, acesta fiind, potrivit autorităţilor locale, cel mai mare proiect de mediu finanţat în România de UE.

Compania cu capital de stat Aquaserv s-a înfiinţat în iulie 2004, în calitate de operator al serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare a municipiului Tulcea, trei ani mai târziu societatea transformându-se în operator regional, acţionarului iniţial al societăţii, Consiliul Local al Municipiului Tulcea, alăturându-i-se Consiliul Judeţean Tulcea, precum şi Consiliile Locale din Sulina, Măcin şi Isaccea. AGERPRES